De lekkerste ramen van Amsterdam eet je bij Taka - De Westkrant

2021-12-14 20:04:41 By : Mr. JAMES LIU

Als er één straat booming is, dan is het wel de JP Heijestraat. Deze week is er een winkel geopend waar Patricia al weken naar uitkijkt: Taka Japanese Kitchen. Voorbij de kraampjes met versleten spijkerbroeken en Dr. Martins met kale neuzen op het Waterloopplein zag ik rond 2015 een eetstalletjes met vier plastic stoelen. Achter de 'balie' zat een jonge Japanner die in uiterste concentratie iets investeerde. Toen ik vroeg wat dat was, legde hij uit dat dit okonomiyaki was, een hartige pannenkoek met bami, groenten, gember, mayonaise en een pittige saus. Even later proefde ik er een en was ik verkocht. Opwindend, exotisch, gezond, zacht, knapperig. Deze pannenkoek was het allemaal en meer.

Diversiteit De kok, die Taka Kitamura bleek te zijn, onthulde dat hij een missie had. “Nederlanders kennen inmiddels sushi en sashimi, maar onze keuken is veel rijker. Ik wil dat je die diversiteit ontdekt.” Een paar jaar eerder was hij voor het eerst in Amsterdam geweest. Meteen wist hij dat hij zijn droomplek had gevonden. Vergeleken met zijn geboortestad Tokio was Amsterdam een ​​oase van rust en ruimte; ook minder enthousiast. Hij besloot zich hier te vestigen en begon een marktkraam. Hij wist vanaf onze eerste ontmoeting dat die stand het begin was van iets groters. "Op een dag heb ik mijn eigen restaurant."

Mode- en muziekscene Al snel verhuisde hij van het tochtige Waterloopplein naar de bovenste verdieping van warenhuis Toko Dun Yong aan de Zeedijk. Hij kookte er ook met liefde en precisie. In een mum van tijd klom de hele mode- en muziekscene twee trappen op om met hem te eten. Sinds 15 maart kunnen zij ook terecht in het filiaal in de JP Heijestraat. Deze winkel op het terrein van Bar Bra maakt deel uit van een horeca-imperium waartoe ook Nooch en Café Amoi (Kinkerstraat) behoren.

Noedelsoep Momenteel staat er geen okonomiyaki op het menu bij Taka in de JP Heije. “Misschien later”, zegt een medewerker. “We hebben nog een beperkte kaart.” Op de eerste dag dat de winkel officieel open is, lunchen opvallend veel stoere mannen (en een paar vrouwen) in zwarte outfits. Angie Stone en Erykah Badu op de achtergrond en slurpen maar; de kommen met ramen kunnen niet worden gesleept. Noedelsoep op basis van miso-, varkens- of kippenbouillon. Voor in-/conserveren: gyoza, spiesjes, gebakken stukjes kip (karaage).

Wellnesssessie Ik bestel de shio wantan ramen, een noedelsoep op basis van kippenbouillon met wontons van kip, lente-ui, prei en een ei (13 euro), en ik ben meteen blij. Een perfect druipend eitje in een heerlijk warme bouillon met een volle kipsmaak. Vers-pittig kipgehakt in de wontons. De ragfijne groenten lijken een zuiverende werking te hebben; Ik voel me gezonder en schoner bij elke hap. De noedels met bite maken het plezier compleet. Een maaltijd als wellnesssessie. Ik voel me als herboren. Dit is absoluut de beste ramen in West, misschien zelfs Amsterdam. https://www.facebook.com/takaamsterdam/