Grapperhaus vliegt krijsend racistisch - Joop

2021-12-01 07:28:47 By : Ms. Angela Chen

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in.

Sterker nog, je hebt echt een heerlijk onbezorgd leven als je grootste zorg is dat je een masker moet dragen als je een zwembad bezoekt. Tijdens een pandemie.

Eindeloze vorming duurt nog langer: ook met kerst geen nieuw kabinet

FVD-senator negeert Baudet en is gevaccineerd: 'Luister alleen naar D66-collega'

Het is tijd voor de rode chef

Pauze voor Rutte: nieuwe Duitse regering wil sleutelen aan begrotingsregels

Het toelagenschandaal mag ons niet uit elkaar drijven

De aftredende minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) krijste donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer raciaal uit de hand. Grapperhaus maakte bezwaar tegen het aanwijzen van Nederland als narcostaat, omdat anders "iemand met een exotische achtergrond, van een cocaïnebende uit een verre plaats" daarvoor in de plaats zou hebben gestaan.

[1/2] Een video dan, in twee delen, voor de volledigheid en inclusief de uitleg van minister Grapperhaus. pic.twitter.com/YzezeEeDIhv

— Auke van Eijsden (@AukevanEijsden) 25 november 2021

Dit leidde tot een onderbreking door Sylvana Simons (BIJ1) die Grapperhaus niet alleen duidelijk maakte dat zijn uitspraak een "racistische ondertoon" had, maar hem er ook op wees dat Nederland een grote speler is in de internationale drugswereld:

"Er is hier een minister van Justitie die de associatie maakt dat wanneer we het over drugscriminaliteit hebben, onze gedachten moeten uitgaan naar iemand die we als 'exotisch' bestempelen. Dat heeft een racistische connotatie."@SylvanaBIJ1 tegen Grapperhaus. pic.twitter.com/9HICwq5H3p

Na de onderbreking trok Grapperhaus – die steun kreeg van Joost Eerdmans van JA21, wat vaak een slecht teken is bij het afwijzen van een beschuldiging van racisme – zich terug. Volgens de vertrekkende minister probeerde hij simpelweg te zeggen dat een narcostaat betekent dat drugsbendes een grote invloed hebben op de nationale politiek, wat in sommige Zuid-Amerikaanse landen wel het geval zou zijn, maar in Nederland niet.

Overigens denken de opsporingsdiensten daar anders over. Al in 2018 waarschuwde de Nationale Politie in de Noodkreet voor Recherche dat Nederland 'voldoet aan veel kenmerken van een narcostaat'. Na gesprekken met meer dan duizend rechercheurs was duidelijk geworden dat er een 'parallelle economie' zou zijn ontstaan. Een van de rechercheurs merkte op: “Nederland is de afgelopen dertig jaar echt een narcostaat geworden. Wat we niet zien, is er niet. Nou, ondergronds is het flink gegroeid.”

Ook Grapperhaus zelf bleef in het onderzoek niet gespaard. De minister van Justitie en Veiligheid zou te weinig geluisterd hebben naar de signalen van de recherche. In plaats daarvan zou Grapperhaus vooral verbaal zijn spieren willen aanspannen, maar volgens de politie blijft dat zo: "Het ondermijnen van de leefomgeving van de burgers wordt nog steeds onderschat door het kabinet."

Je moet inloggen om een ​​reactie te plaatsen.