Van quarantainehotel naar octopus eten in Seoul. Sietske Bijlsma (20) uit Eastermar is eindelijk herenigd met haar grote liefde Won-Gyeom (21) - Leeuwarder Courant

2021-12-30 16:33:41 By : Ms. Sunny Deng

Sietske en Won-Geyom Eigen foto

,,Helaas kon ik niet meteen mijn vriend zien, daar moest ik nog 10 dagen op wachten. Vanwege de strenge corona-aanpak in Zuid-Korea moet ik eerst tien dagen in een government quarantine facility ofwel een coronahotel overleven. Overleven zeg ik omdat het niet niks is! Ik zit letterlijk tien dagen in een hotelkamer, waarvan ik alleen de deur mag openen als mijn eten bezorgd wordt (drie keer per dag) of als er iemand langskomt voor de dagelijkse temperatuur check-up. Werkelijk alles wordt in de gaten gehouden. Gelukkig is het een superluxe kamer met een prachtig uitzicht.

Drie keer per dag wordt er omgeroepen dat het eten klaar is en voor de deur staat. Het is dan elke keer maar weer de verrassing wat je krijgt. Aan het begin van de quarantaine moest je een keuze maken tussen halal, westers, vegetarisch of Koreaans eten. Ik dacht: ik kies voor het avontuur en dus Koreaans. Ik krijg nu 3 x per dag een soort ‘lunchbox’ met allemaal verschillende gerechtjes in vakjes en vaak met losse rijst, soep en wat drinken erbij. Als je niet van paddestoelen, octopus, sojabonen-jelly en super pittig eten houdt, is het Koreaanse menu niet aan te raden. Want ook de meest traditionele Koreaanse gerechten krijg je hier voorgeschoteld. Gelukkig bevalt het erg goed!”

,,Na 10 dagen mocht ik eindelijk uit quarantaine! Het was echt een magisch moment toen we elkaar na anderhalf jaar eindelijk weer konden zien. De eerste vijf dagen hebben we dan ook echt van elkaar genoten en leuke dingen gedaan. Dat deden we eerst in de hoofdstad Seoul en daarna in de stad Incheon. Na deze vijf dagen zijn we met z’n tweeën met het vliegtuig naar de zuidelijke stad Busan gereisd.

Een prachtige stad aan de zee, waar ik mijn ogen uit heb gekeken op de grote vismarkten. Daar liggen honderden vissen op elkaar gestapeld en kan je bewegende octopustentakels eten (maar dat hebben we overgeslagen)! Wel hebben we samen veel verschillende gerechten geproefd op de kilometerslange street food markets. Daar vind je enorm veel verschillende soorten eten. Het meest Koreaans, maar niet alles. Ook hebben we genoten van de prachtige blauwe zee. Het is ontzettend mooi daar!

Inmiddels zijn we alweer terug bij mijn vriend zijn familie. Bij hun thuis wonen is erg gezellig, maar ik moet zeker even wennen, met name op het gebied van cultuurverschillen en dat zijn er nog al wat. Je mag bijvoorbeeld absoluut geen schoenen in huis dragen of rommel maken op de vloer. Of als je bijvoorbeeld een kom rijst krijgt, (zo’n 2 tot 3 keer per dag) is het de bedoeling dat je élk korreltje rijst opeet. Zo zijn er nog veel meer cultuurverschillen, maar ik doe mijn best om me daar aan te passen.

Deze dagen nemen we een klein beetje rust, omdat we ons boostervaccin hebben gehad. Erg fijn dat dat in Korea kan! De komende tijd gaan we nog veel leuke dingen doen met mijn vriend en zijn familie. Hopelijk komen er dan nog veel meer avonturen!”

Release: 9b553f9558af6e48d218f6c49627f17afca04bc7