Door de kracht van voedselherinneringen bouwt Tender Table een gemeenschap op voor gekleurde mensen - CentralMaine.com

2022-08-14 09:07:33 By : Ms. Grace Wu

Log in of abonneer Zie aanbiedingenTender Table-evenementen combineren verhalen vertellen met eten en bieden deelnemers een ruimte om zich verbonden te voelen - en thuis.Stacey Tran (zittend) en Veronica Perez zijn mede-organisatoren van de storytelling-through-food serie Tender Table.De organisatie organiseert een reeks dinerevenementen waarin gekleurde mensen vertellen over hun achtergrond en cultuur, terwijl het eten dat wordt geserveerd de verhalen illustreert.Brianna Soukup/staffotograafHoewel ze van vaderskant half Puerto Ricaans zijn, wist Veronica Perez tot vorig jaar heel weinig over dat deel van hun afkomst.Voor meer informatie over Tender Table of om meer te weten te komen over aankomende evenementen, houd de website van de organisatie in de gaten – tendertable.com – of volg ze op Instagram op tendertablemaine.Perez groeide op in een overwegend Italiaans deel van New Jersey, en de Italiaanse achtergrond van hun moeder zette thuis de culturele toon.Hun moeder - Perez gebruikt zij / hen voornaamwoorden - kookte traditioneel Italiaans eten voor het gezin, en de Puerto Ricaanse keuken kwam nooit op de foto."Hij besloot gewoon dat deel van zijn cultuur niet met ons te delen", zei Perez over hun vader."En toen ik ouder werd, had ik altijd het gevoel dat er iets ontbrak, een soort ontbrekend deel van mijn identiteit."Perez, 39, verhuisde in 2014 naar Westbrook. Ze waren zich bewust van Maine's demografische onderscheid van de witste staat van het land - ongeveer 90 procent blank volgens de volkstellingsgegevens van 2020 - omstandigheden die Perez niet gunstig leken te zijn en een manier vonden om te omarmen hun Puerto Ricaanse erfgoed.'Het is hier heel wit,' zei Perez.“Ervaringen van andere mensen of culturen vliegen soms onder de radar of worden niet besproken.”In maart 2021 woonde Perez een virtueel ramenfeest bij op Zoom, georganiseerd door een in Portland gevestigde groep genaamd Tender Table, die tot doel heeft de cultuur en tradities van zwarten, inheemsen en gekleurde mensen te vieren door middel van verhalen vertellen en eten.Voor het Zoom-feest had groepsoprichter Stacey Tran, uit Westbrook, elk van de 20 aanwezigen - de meesten van Maine-inwoners, met ook enkele aanwezigen van buiten de staat - een pakket gestuurd met ramennoedels als topping of vermengd met hun eigen favoriete ingrediënten, samen met wat lychee en mangogelei waar Tran als kind van hield.De voedingsmiddelen waren bedoeld om nostalgie op te roepen en een band te smeden tussen de gekleurde mensen op het evenement, van wie velen de internationale keuken van hun familie of thuisland heel erg misten.Voor Perez sloeg het evenement aan.“Stacy had deze schattige kleine verzorgingspakketjes gestuurd, en het toonde zoveel hart en ziel in een klein pakje, een klein bakje ramen.Ik had gewoon het gevoel dat ik mijn mensen had gevonden', zei Perez."Ik wist dat dit een ruimte was die ik nog niet eerder in Portland had gezien of ervaren, maar ik wist heel goed dat ik er deel van uit wilde maken als een biraciaal persoon", voegde Perez toe, die werkt als beeldhouwer en nu mede-oprichter van Tender Table is. organisator met Tran."Met Tender Table kon ik dat deel van mijn identiteit omarmen waarvan ik dacht dat het weg was of ontbrak."Nadat hij kennis had gemaakt met Tran and Tender Table, raakte Perez gemotiveerd om traditionele Puerto Ricaanse gerechten te koken waarvan ze zich herinnerden dat hun vader er verlangend over sprak, zoals mofongo, een gerecht op basis van weegbree met veel knoflook en zout."Sinds ik Stacey heb ontmoet, heb ik mijn Puerto Ricaanse kant kunnen leren kennen door deze gerechten te koken die ik nog nooit heb geproefd," zei Perez.Tender Table hielp Perez zich thuis te voelen in Maine.Advertentie"Ik zou Maine verlaten, en nu wil ik Maine nooit meer verlaten, met name vanwege organisaties als Tender Table," zei Perez."Ik vind het belangrijk dat er ruimte is voor en door ons, als gekleurde mensen", zegt Tran, 31, het kind van Vietnamese immigranten.Tran, geboren en getogen in Portland in Oregon, zei dat ze de Vietnamese cultuur van haar familie leerde kennen door de verhalen die haar ouders aan de eettafel vertelden.Net als Proust met zijn madeleineherinneringen is Tran zich scherp bewust van het verband tussen eten en gedenken."Ingrediënten en gerechten hebben de kracht om ons terug in de tijd te brengen," zei ze.Tran's eigen madeleine is bun bo hue, een traditioneel Vietnamees gerecht van noedels, rundvlees en varkensvlees.'Als ik daar zin in heb, wil ik alleen die van mijn moeder,' zei ze.“Als ik het in een restaurant kreeg, is het niet hetzelfde.Ze zorgt ervoor dat het echt lekker is, en niet zo vet,” zei ze, eraan toevoegend dat de aromatische aantrekkingskracht van de verse munt en koriander in het gerecht nog meer goede herinneringen oproept aan het eten van haar moeder.In 2017, toen hij nog in Oregon was, lanceerde Tran Tasting Table.Het oorspronkelijke concept was om een ​​reeks evenementen te houden waarbij verhalenvertellers van kleur een gerecht zouden bereiden voor een publiek van maximaal 50 personen om te proeven, waarna ze een verhaal zouden vertellen over hun familie of culturele achtergrond dat verband houdt met het gerecht.Tran verhuisde in 2018 naar Rhode Island en zette daar de Tender Table-serie voort totdat zij en haar man, Jack Gendron uit Zuid-Portland, in de zomer van 2020 naar Westbrook verhuisden.Tran, die als gemeenschapsorganisator werkt, had Tender Table al opgericht als een aanwezigheid in Maine met een samenwerkingsevenement in 2019 met het Vietnamese restaurant Cong Tu Bot op Washington Avenue in Portland.De pandemie betekende dat de eerste paar Maine-evenementen van Tender Table in 2020 en 2021 virtueel zouden zijn, maar ze hadden een grote impact op de deelnemers."Ik kende de andere mensen aan het gesprek niet, maar er was een onmiddellijke connectie", zei Gloria Aponte-Clarke, 52, uit Portland, wiens eerste Tender Table-evenement een Zoom-boekbespreking was over de sciencefictionroman "Wild Seed" door Octavia Butler.Aponte-Clarke emigreerde vanuit Colombia naar de Verenigde Staten, hoewel ze al 22 jaar in Maine woont.“Het is fijn om deel uit te maken van een gemeenschap."In Portland zie ik meer gekleurde mensen dan in andere delen van de staat", voegde ze eraan toe."Maar je zou dagen in mijn buurt kunnen rondlopen en geen (gekleurde) persoon zien.""Ik was zo geschokt om mijn eigen verhaal in al deze mensen te horen", zegt Coco McCracken, 36, uit Portland, een half-Chinese schrijver en fotograaf die in 2019 vanuit San Diego naar Maine verhuisde. Ze had een Tender Table-potluck bijgewoond picknicken op de Oostelijke Promenade."Veel mensen daar waren gemengd ras of hadden verschillende immigratieachtergronden, en we deelden gewoon onze verhalen", zei McCracken.“Het was leuk om in ondersteunend gezelschap te zijn zonder jezelf uit te leggen.Advertentie"Het idee dat mensen van kleur hun eigen ruimte nodig hebben, kan een twistpunt zijn", voegde McCracken eraan toe, en merkte op dat sommige Tasting Table-evenementen exclusief voor mensen van kleur zijn."Het is heel belangrijk om te onthouden dat wanneer je uit een gemarginaliseerde groep komt, om die veilige ruimte te hebben, om op de eerste plaats te komen, het echt krachtig is."Tender Table heeft afgelopen zomer zijn aanbod opgevoerd met een voedsel- en poëziebeurs op Congress Square.Honderden waren aanwezig, zowel blanken als gekleurde mensen, en Tender Table huurde McCracken in om het evenement te fotograferen."Het was zo mooi.Het was alsof we niet alleen maar een kleine groep mensen waren die met identiteits- en raskwesties te maken hadden.Het was als een hele kermis gevuld met de levendigheid van Maine, 'zei McCracken.“Het deed me beseffen dat Maine eigenlijk heel divers is.Ik dacht voorheen maar op één manier aan Maine.“Eten is zo’n goed startpunt… een manier om het onderwerp metaforisch op tafel te leggen en het gesprek op gang te brengen.Dit is wat mijn grootmoeder vroeger maakte, wat ik graag maak, "zei McCracken.De food-centered format stelt iedereen aan de Tender Table-bijeenkomsten meer op hun gemak.Terwijl de verhalen stromen, beginnen mensen verbinding te maken.Advertentie"De connecties die ik heb gemaakt tijdens vier evenementen, of het nu gaat om nieuwe zakelijke klanten of nieuwe vrienden, de groei is exponentieel geweest", zei McCracken.'En dat ben ik gewoon.Hoe meer ze groeien, denk aan alle verbindingen, alle webben die in Maine worden gemaakt.Ik geloof dat het een vlindereffect van verandering is.”Tran en Perez zeiden dat de food-and-story-evenementen van Tender Table voorlopig zijn opgeschort terwijl ze zich voorbereiden op hun tweede jaarlijkse voedsel- en kunstbeurs in Congress Square Park, gepland voor zaterdag 3 september, en met traditionele gerechten en kunstwerken van Mainers of Color .Tender Table won eerder dit jaar ook een subsidie ​​van $ 5.000 om video's te financieren die ze de Kitchen Table Series noemen."We gaan in heel Maine interviews houden met (zwarte, inheemse en gekleurde mensen) over hoe ze verbonden zijn met hun cultuur door middel van voedsel," legde Perez uit, hoewel de groep nog ongeveer 10.000 dollar nodig heeft om het project van de grond te krijgen.Net zoals de evenementengroep de deelnemers wil helpen, heeft Tasting Table Tran net zo goed geholpen.“Tasting Table was voor mij een geweldige manier om gekleurde mensen te ontmoeten en een gemeenschap op te bouwen als nieuwkomer.Als een persoon van kleur die naar Maine verhuisde, voelde ik me daar eerlijk gezegd een beetje nerveus over.”De nervositeit is nu weg voor Tran, die de inwoners van Maine actief betrekt bij de missie van haar groep."Ik ben erg dankbaar voor de manier waarop de gemeenschap Tender Table heeft ontvangen", zei ze.Pate Chaud (Vietnamees vleesgebak)AdvertentieRecepten voor bun bo hue zijn vaak erg ingewikkeld, dus Stacey Tran bood in plaats daarvan dit eenvoudiger paté chaud-recept aan.Ze vond het recept online op HungryHuy.com en zegt dat het haar doet denken aan de vleesgebak die haar moeder vroeger maakte voor feestjes en speciale gelegenheden.1 pakje diepgevroren bladerdeeg 2 eetlepels koolzaadolie ⅔ kopje gesnipperde ui 1 pond gemalen varkensvlees of kip 2 theelepels suiker 1 theelepel zout 1 theelepel gemalen peper ⅓ theelepel MSG (mononatriumglutamaat) of kippenbouillon 1 theelepel aardappelzetmeel of 2 theelepels broodkruimels 1 ei , wit en dooier gescheiden en elk licht gekloptOntdooi het bladerdeeg op het aanrecht gedurende 1-2 uur.Overdrijf het echter niet.U wilt er zeker van zijn dat het deeg een beetje bevroren is, zodat het niet te zacht wordt terwijl u ermee werkt.Verhit de olie in een middelgrote pan op middelhoog vuur.Voeg de uien toe.Zweet ze tot ze zacht en geurig zijn en zet ze opzij tot ze zijn afgekoeld.Doe de gekookte uien, gehakt, suiker, zout, peper, MSG en aardappelzetmeel in een kom en meng goed. AdvertentieVerwarm de oven voor op 350 graden.Bekleed een halve bakvorm met bakpapier.Vouw het deeg voorzichtig open.Als er scheurtjes zijn, rol ze dan lichtjes uit met een deegroller.Snijd het deeg in 12 vierkanten van 3 bij 3 inch.Schep 1½ tot 2 eetlepels vulling op het midden van de helft van de vierkanten.Bestrijk de randen van de gevulde vierkanten met eiwit en plaats de bovenste vierkanten voorzichtig over de vleesvulling.Gebruik de punten van een vork om de randen van elk vierkant te plooien om de boven- en onderkant af te dichten.Bestrijk elk vleesgebak licht met eigeel.Leg de paté chaud op het voorbereide vel.Bak de gebakjes in 20 tot 25 minuten goudbruin.Eet warm, of je kunt ze van tevoren bakken en opwarmen.Succes.Wacht tot de pagina opnieuw is geladen.Als de pagina niet binnen 5 seconden opnieuw wordt geladen, ververs dan de pagina.Voer uw e-mailadres en wachtwoord in om toegang te krijgen tot opmerkingen.Heb je geen reactieprofiel?Creëer er een.Hallo, om op verhalen te reageren, moet je een reactieprofiel maken.Dit profiel is een aanvulling op uw abonnement en website login.Heb je al een reactieprofiel?Log in.Controleer uw e-mail om uw registratie te bevestigen en te voltooien.Maak een reactieprofiel door een e-mailadres, wachtwoord en weergavenaam op te geven.U ontvangt een e-mail om de registratie te voltooien.Houd er rekening mee dat de weergavenaam op het scherm verschijnt wanneer u deelneemt.Al geregistreerd?Log in om deel te nemen aan de discussie.Alleen abonnees komen in aanmerking om reacties te plaatsen.Gelieve eerst te abonneren of in te loggen voor digitale toegang.Dit is waarom.Gebruik het onderstaande formulier om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.Wanneer je het e-mailadres van je account hebt verzonden, sturen we een e-mail met een resetcode.Stuur vragen/opmerkingen naar de redactie.