Pasta & Risotto - Dolcevia.com

2022-05-29 08:48:31 By : Ms. Angela Lu

Waar vind je méér dan 70 recepten voor de heerlijkste authentieke Italiaanse pasta, risotto en gnocchi gerechten? Ze worden in Italië als ´primo´ opgediend, een gerecht dat vooraf gaat aan het hoofdgerecht. Er bestaan tientallen variaties, elk afkomstig uit een specifieke landstreek en ieder natuurlijk met een eigen streekgebonden saus of ragu. Risottogerechten komen bijvoorbeeld uit Lombardije of de Veneto en pastagerechten veelal uit Napels of Rome. Wat we op vakantie proeven is meestal niet te vergelijken met pasta in een Nederlands of Vlaams restaurant. In Italië zijn dit soort gerechten, de zgn. primo, erg traditioneel. Vrienden in Nederland kunnen vaak creatief met pasta omgaan: pasta met een kip en garnalen saus en dan in één groot bord, genoeg voor een voetbalelftal. In Italië zijn de porties vaak een stuk minder groot, standaard is 80 gram droge pasta per persoon. In deze rubriek laten we je ook zien hoe je zelf pasta vers kunt maken, gemakkelijk als je er zin in hebt het te proberen. Onze pasta en risotto recepten zijn ook verkrijgbaar in eBook versie voor je tablet of iPad!

Spaghetti alle vongole, dit bekende gerecht wordt door iedereen wel eens gegeten tijdens een verblijf in Italië. Het staat dan ook op de kaart bij zo goed als elk restaurant. Hier volgt het recept voor Spaghetti met venusschelpen of Spaghetti alle vongole zoals het ter plaatse wordt genoemd, op traditionele gerecht uit Napels wordt het gemaakt met bianco, witte wijn.Je kunt ook mosselen of kokkels gebruiken voor dit recept. Tomaten komen in deze versie niet voor. Wel kun je naar smaak een gesnipperde rode peper toevoegen, wat ook leuk is voor de kleur van het gerecht. Kaas hoort er absoluut niet bij, ook al zie je het vaak op foto's van Spaghetti alle vongele. Je mag trouwens ook andere pasta gebruiken, als het maar dun en lang is, linguine of vermicelli bijvoorbeeld. Drink er een lekkere Falanghina bij.

Op grote hoogte is het zwaar werken en mag een calorierijk gerecht zeker op het menu staan. Pizzoccheri is een pastagerecht gemaakt van boekweitmeel. Korte lintvormige stukjes pasta worden klaargemaakt met alpenboter, aardappelblokjes, savooiekool (liefst uit eigen tuin natuurijk), alpenkruiden en kaas. Na een stevige wandeling heb je dit heerlijke gerecht wel verdiend.

Conchiglioni zijn reuzenschelpen pasta. Je hebt ze vast wel eens gezien in de winkel, AH verkoopt van DeCecco, maar ze zijn er ook van andere merken. Maar wat doe je er eigenlijk mee? Wel, je kunt ze bijvoorbeeld vullen.

De oorsprong van pasta carbonara, een Romeinse pastagerecht, is niet duidelijk te traceren en de meningen lopen dan ook erg uiteen. In ieder geval lijkt het dat het recept pas van na WW2 stamt. Het aannemelijkste verhaal is dat de geallieerden deels verantwoordelijk zijn geweest doordat zij de bacon meebrachten, de Engelse versie van pancetta, die in het recept thuishoort. Aan de andere kant wordt er vaak gezegd dat het gerecht uit de bergen van Lazio komt en een uitvinding is van de carbonai (de Romaneske uitspraak van het woord carbonara wat mijnwerkers betekent), de mijnwerkers hadden voedingswaren nodig die gemakkelijk mee te nemen waren en niet gauw zouden bederven.

Deze risotto is echt feestelijk voor het weekeind. Kastanjes worden natuurlijk ook vaak met de feestdagen gegeten, maar naast het roosteren of voor gebruik in een vulling moet je kastanjes ook eens proeven in een risotto. Deze smeuïge en lichte risotto smaakt voortreffelijk met kastanjes en is ook een gezellig gerecht, vooral voor een open haard op een koude herfstavond, maar natuurlijk is niet iedereen is zo bevoorrecht, ik vind risotto maken altijd een ontspannend werkje, vooral na een lange dag op je werk. Voorgekookte kastanjes zijn gemakkelijk te gebruiken, maar als je je eigen kastanjes kunt roosteren en pellen, krijg je ook die sublieme gegrilde smaak.

Testaroli (Testarolo enkelvoud) is een van de oudste pasta soorten die ze in Italië kennen, het lijkt een beetje op een dikke pannenkoek die je in reepjes snijdt. 

Risotto, maar dan net even anders door het toevoegen van gefrituurde courgette bloemen, waar een mespunt salmiak aan het tempura beslag is toegevoegd. Een nieuwe smaakmaker? We komen het de laatste tijd wel vaker tegen. Salmiak komt van zoethout net als drop natuurlijk, maar wie intussen denkt aan zoute of zelfs maar zoete drop, moet die gedachte maar even vergeten, want daar heeft het weinig mee gemeen.

In de zomer is een pasta salade een geliefd gerecht, je kan het van te voren klaarmaken, is geschikt voor snack tussendoor, een picknick of BBQ, lunch op je werk en duizend andere momenten. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat er een aantal trucjes bestaan die niet iedereen kent om koude pasta perfect te maken totdat ik het vandaag in de laatste Cucina Italiana zag staan.

Niets gaat er boven een aromatisch bord pasta met salie. De saus is in dit geval gemakkelijk te maken. De echte Tajarin pasta op z'n Piemontees is een pasta die je moeilijk gaat vinden, want dit is een pasta die alleen eidooiers gebruikt, in de rest van Italië gebruikt men ook een gewone eierpasta, maar dan wel verse natuurlijk! Gebruik ook de beste verse salie uit de tuin of koop het bio in winkel. De naam Salvia is afgeleid van het Latijnse salvere ("zich goed en gezond voelen"), en verwijst naar de genezende eigenschappen van het kruid, de eierpasta met salie en boter is een heerlijke combinatie. 

Het recept komt oorspronkelijk uit Palermo, maar is tegenwoordig op bijna elke menukaart op Sicilië te vinden en wordt gezien als een van de meest typische en authentieke gerechten van het eiland.

Mocht je geen verse tortelli of tortellini kunnen krijgen, het recept is net zo lekker met een gewone lint pasta, vers of droog. Room wordt doorgaans weinig gebruikt in de Italiaanse keuken en dit recept komt dan ook uit het noorden, je vindt het in Trentino waar zuivel meer wordt gebruikt dan elders in Italië. De hoeveelheden zijn bedoeld als hoofdgerecht, serveer je het als voorgerecht, gebruik dan 3/4 van de hoeveelheid pasta. Op de Italiaanse menukaart zal je het terugvinden als Tortellini panna e prosciutto.

Ongetwijfeld de meest populaire risotto en bovendien is het vooral deze risotto die kant en klaar te krijgen is in elke supermarkt. Daarentegen is het net zo gemakkelijk om het zelf te maken en tien keer zo lekker. Gebruik als het kan de porcini paddenstoelen, kan je die niet krijgen gebruik dan een mengeling van andere wilde paddestoelen en doe daar wat gedroogde porcini bij..

Dit traditionele recept voor Risotto alla Milanese ook wel Risotto Giallo (gele risotto) genoemd is een van de bekendste rijstgerechten uit de Italiaanse keuken. Liefst worden draadjes saffraan gebruikt, afkomstig van krokussen uit Abruzzo, die de beste kwaliteit zouden waarborgen. Risotto alla Milanese is eigenlijk een van de weinige risotto's die als bijgerecht worden gebruikt, bijvoorbeeld bij het bekende Milanese gerecht Osso Bucco..

Bij mij staat dit gerecht bijna iedere week op het menu, persoonlijk eet ik het graag als lunch want het is zo lekker dat ik er bijna altijd teveel van eet en dan heb ik tenminste nog de rest van de dag om de calorieën er af te trainen. Het is ook een heel gezond recept, maar waar het hier eigenlijk om gaat is de uitgesproken smaak en de structuur. De combinatie is verrassend, 4 ingrediënten die voor elkaar geboren lijken te zijn, niet zout of vet en ook nog erg eenvoudig en snel te bereiden. Een échte aanrader!

Niet meteen wegklikken als je denkt niet van spinazie te houden, want dit risotto recept kan je wel eens van gedachten doen veranderen. De verse basilicum smaakt heel lekker in combinatie met de groene risotto. Het is een leuk feestelijk recept dat het goed zal doen op de kersttafel, maar ook op een zonnige zomerdag. De felgroene kleur steekt mooi af bij felroze gamba's of zelfs een stukje zalm. Hoewel de ongepelde gamba's het leuk doen op de foto, raad ik je aan om ze voor het opdienen in de keuken te pellen om schillen en vieze vingers aan tafel te vermijden.

Saffraan is een delicaat specerij en net als truffel wordt het bijna nooit in gecompliceerde recepten gebruikt, dit recept van de cooperatie Altopiano di Navelli is een goed voorbeeld. Het is essentieel dat je goede saffraan gebruikt, anders mis je het heerlijke aroma van saffraan en hou je slechts gele pasta over

Een kok op Elba had het bedacht om een saus alla carbonara (maar dan wel zonder kaas) bij de schelpenpasta te doen. Als Jamie Oliver dat geflikt had op Elba, hadden ze hem het huis uitgeschopt, zo dacht Onno Kleyn. Tja dacht ik en daarna alle hoeken van het eiland laten zien.

Farfalle ai fiore di zucca e zafferano uit Toscane. Ik kan me geen zomerser pasta voorstellen dan dit. De markt ligt vol met courgette bloesems en saffraan is het product van de weelderig groeiende krokus die hiervoor wordt geteeld o.a. in San Gimignano in Toscane maar ook elders. Farfalle zijn de vlinders onder de pastavormen en passen hier goed bij. Bovendien is het goed voor de lijn, dit gerecht en daar moeten we wel aan gaan denken na een paar maanden in Italië.

´Op Florentijnse wijze´ betekent in de meeste gevallen dat er spinazie in het recept verwerkt wordt. In dit recept worden kaas en tomaten toegevoegd, maar een gebruikelijke manier van klaarmaken is ook om zalmsnippers er in te verwerken. Pas het dus aan naar je smaak.

Eenvoudige ingrediënten maken een fantastisch mooie schotel van dit recept. Koop een goede kwaliteit lasagne, het maakt echt veel verschil. Ik heb zelf altijd een probleem met de afmetingen van de lasagnevellen, waarom maken ze die niet zo dat ze ook netjes in mijn ovenschotel passen? Dus ben ik altijd aan het fröbelen om de vellen op de juiste maat te snijden zonder ze te breken. Ik vind de krokante kantjes van lasagne lekker als het uit de oven komt, maar houd je daar niet van, maak dan zoveel bechamelsaus dat ook de randjes nat blijven.

Dit is een super gemakkelijk recept voor pasta met kip. Kip is niet gebruikelijk als authentiek Italiaanse pastagerecht, maar is wel populair in de Noord-Europese keuken. Vlees komt in de Italiaanse keuken bij pastagerechten voor in ragù vorm zoals in het recept Ragù Bolognese of zoals in La Genovese maar verder sporadisch. Hetzelfde is het geval voor vis met uitzondering van schaaldieren en inktvisjes, terwijl er veel gezocht wordt naar pasta met zalm recepten. Hierom heb ik voor onze lezers mijn eigen pasta met kip recept gecreëerd met een krachtige saus van citroen en veel peterselie. En ik herhaal het nog maar eens, gebruik alleen biologische citroenen als je de schil raspt. 

Er bestaat een heel grote kans dat zelfs de ergste mammoni (moederskindje) dit recept, vroeger gekend als 'ulive en chiapparielle in Marinara' (olijven en kappertjes in saus), weet te bereiden. Het recept is eenvoudig en het omhelst tenminste een paar basis ingrediënten van de Italiaanse keuken die je altijd in huis zou moeten hebben: Olijven, knoflook, tomaten (liefst kerstomaten), ansjovis (je mag dit wisselen met tonijn), wat peterselie en olijfolie. Mijn recept voegt hier nog een paar extra ingrediënten bij, maar dat is persoonlijk. Pluspunten: Het is snel klaar te maken, het vult en is rijk aan smaak. 

Deze Pasta al Forno kun je zien als de Italiaanse versie van Macaroni met ham en kaas of zoals je wenst 'Mac & Cheese'. Als je een regionale versie wilt maken kun je de ham vervangen door spek uit Trentino of zelfs Mortadella uit Emilia Romagna. De fontinakaas is gemakkelijk te vervangen door mozzarella wat het geheel iets smeuïger maakt maar het gerecht doet het desnoods ook goed met een jonge Goudse kaas. Als je de smaak iets pittiger wil maken dan zou ik aanraden half om half Parmezaanse kaas en een Romaanse pecorino.

Het Nederlandse woord knoedel en gnocco hebben dezelfde oud-Germaanse voorvader dat houtknoest of klont betekent. Afhankelijk van de streek worden gnocchi gemaakt van maïsmeel, tarwebloem, griesmeel, boekweit, ricotta, pompoen of aardappelen. Net als bij pasta bestaat er een grote variatie aan gnocchirecepten.  Het Nederlandse woord knoedel en gnocco hebben dezelfde oud-Germaanse voorvader dat houtknoest of klont betekent. Afhankelijk van de streek worden gnocchi gemaakt van maïsmeel, tarwebloem, griesmeel, boekweit, ricotta, pompoen of aardappelen. Net als bij pasta bestaat er een grote variatie aan gnocchirecepten. 

Rode bieten zijn al generaties lang een vast onderdeel van onze keuken, maar het is pas sinds ik in Ligurië woon dat ik deze raap barstensvol vitamine C zo goed als iedere week op het menu heb staan. Bieten eet ik nog steeds het liefst zoals deze hier traditioneel worden bereid, geroosterd in een houtoven (zie foto), in plakjes gesneden met een paar druppels olijfolie uit Taggia, de kleine pittige olijf  uit de boomgaarden achter de Ponente. Werk je het liefst met verse bietjes dan zul je ze eerst moeten koken en daarna schillen. Als je de biet kunt roosteren, wat de smaak en kleur versterkt; zorg er dan voor dat je ze eerst in aluminiumfolie wikkelt, zodat je ze later niet hoeft schoon te maken. Als je voor deze risotto de bieten zelf gaat koken, laat dan ongeveer 3 cm van de stronk en het worteleind intact om te voorkomen dat de bieten "bloeden" in het kookwater. 

Dit is een authentiek gerecht uit Napels voor spaghetti con vongole, deze wordt gemaakt met venusschelpen, tomatenpuree, olijfolie en een beetje knoflook. In de Italiaanse keuken vinden we twee begrippen, een recept is rosso of het is bianco. Simpelweg betekent het dat rosso mèt en bianco zonder tomaat wordt bereid. Je ziet dit b.v. bij pizza´s, die we normaal gesproken altijd eerst van een laagje tomatensaus voorzien. Een pizza bianco is dus een pizza zonder dat laagje tomatensaus. Maar je komt het ook elders tegen, zoals deze spaghetti met venusschelpen uit Napels, die rosso is, in tegenstelling tot de meeste andere recepten voor deze pasta, zoals ons andere recept voor Spaghetti alle Vongole.

Toen ik voor het eerst dit recept hoorde, moest ik het uitproberen want ik ben dol op alles met verse artisjokken bereid wordt en nu is het er het seizoen voor (herfst/winter). Veel van mijn culinaire tips komen van mijn mede-hondeneigenaren in het lokale hondenparkje. Naar mijn ervaring wordt er nergens zoveel gesproken over eten en worden de beste familierecepten onderling uitgewisseld. Dit is zo'n recept. Je gebruikt voor dit recept ongeveer 2 artisjokharten per persoon en veel bladpeterselie. Verse artisjokken zijn meestal verkrijgbaar vanaf de herfst tot vroeg in het jaar en zijn uitstekend bij een feestelijk maaltijd zoals kerst of met oud en nieuw. 

In de Marken, de regio tussen Emilia-Romagna, Toscane en de Abruzzen eten ze geen lasagna, hier heet Lasagna 'Vincisgrassi' of 'Princisgras'. Dit is volgens kenners de ´koningin aller lasagne´s´,  met maar liefst 7 lagen pasta, een Bechamelsaus en een ouderwetse ragù. Het is het zondagse gerecht dat van grootmoeder tot kleindochter werd doorgegeven en het ontstond in de streek tussen Ancona en Macerata aan het einde van de achttiende eeuw. Het is een van de populairste gerechten die elke toerist die de regio bezoekt wel een keer tegenkomt. Als je ook de pasta zelf wilt maken, heb je maar liefst acht eieren nodig voor een kilo bloem en geen water. 

Raschera is een kaas die exclusief wordt geproduceerd in de provincie Cuneo (Piemonte), om precies te zijn in Garessio, een middeleeuws dorp waar de tijd lijkt stil te staan. Deze eenvoudige risotto met Raschera en kastanjes is een typisch streekgerecht.

Over deze Italiaans gastronomische onderwerpen, maar ook recepten, hebben we zo vaak geschreven dat een verzamelpagina nodig was om alles op een plek te kunnen raadplegen.

Hieronder een aantal van de meest gebruikte maten

Deze cookies zijn nodig om het surfen op onze website en het gebruik van de functies van de website mogelijk te maken.. Je kunt deze cookies uitschakelen in uw browserinstellingen. Hou er rekening mee dat dit de de functionaliteit van de site kan beperken.

Deze cookies verzamelen informatie over het surfgedrag van bezoekers op onze website. Zo kunnen wij de structuur, navigatie en inhoud van de website voor jou zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken.

Over links op Dolcevia.com: De redactie is onafhankelijk maar we zijn ook kritisch. Bevelen we een bedrijf aan dan kan je ervan uit gaan dat het volgens onze (hoge) maatstaven, goed is. Uitzondering zijn de rubrieken onder agriturismo, dit zijn soms betaalde links. Wanneer dit niet het geval is staat er een Booking.com link bij. 

Bijzondere tips voor je vakantie aan de Middellandse Zee, recepten uit de mediterraanse keuken en exclusieve kortingen. Nu met 25% korting kassakorting in onze webshop! 

Vul hieronder alle gegevens in. Een medewerker neemt z.s.m. contact op over eventuele kosten en details.