Onze favoriete vegetarische restaurants op een rij

2021-12-14 20:09:48 By : Ms. Nicole Wu

Van Israëlische, Indiase tot Noord-Afrikaanse keuken.

Waar je vroeger als vegetariër veel moeite moest doen om vegetarische restaurants te vinden, schieten ze tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Voor degenen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het selecteren van de beste restaurants waar je vegetarisch kunt eten, helpen we je graag een handje. Hieronder vind je onze favoriete restaurants met vegetarische gerechten op de kaart in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

In de gezellige Utrechtsestraat met zijn kleine winkeltjes is één van de oudste vegetarische restaurants van Nederland gevestigd. Bij binnenkomst waan je je in een grote kleurrijke zaak met rood-groene meubelen. Kom je met een grote groep eten, dan plof je gemakkelijk neer op een van de grote banken met enorm veel kussens. Aan de muren hangen schilderijen van Indiase goden, die verwijzen naar het concept van het restaurant: hier proef je de smaak van India.

Onze favorieten zijn de kokoscurry met citroengras, limoen, seizoensgroenten en koriander. En de tempehsalade die bijzonder krokant aanvoelt in de mond. Goed om te weten: het restaurant gebruikt veel koriander, daar moet je wel van houden.

De volgende huiselijke plek die je op je lijst met vegetarische restaurants wilt hebben. Betty's is een eenvoudig en een beetje smerig restaurant, met donkere houten tafels, rieten stoelen en schattige witte kopjes. Bij Betty's eet je een volledig vegetarisch driegangenmenu dat dagelijks wisselt. Je hebt geen andere keuze. Het is voedsel dat de pot koopt.

Zo serveert Betty's Europese gerechten met de meest verse groenten van lokale groenteboeren. En alles is biologisch, ook de vin blanc et rouge van Franse wijnboeren. Blijf hangen tot het dessert, want je hebt veel om uit te kiezen. Eigenaresse Lien maakt elke dag heerlijke taarten. Tip: de Hollandse appeltaart is hier precies zoals het hoort.

Vegan burgers, bitterbalen en zelfs vegan mayonaise. Dit kleurrijke restaurant heeft alles wat je vegetarische en veganistische hartje begeert. Dit is het vegetarische restaurant onder de snackbars. Fan van hamburgers? Het restaurant heeft drie plantaardige hamburgers, die misschien beter smaken dan echt vlees. Probeer de Notorious Sumo burger met groente beef, cheddar, gebakken uienringen, sla, tomaat, augurk en jalapeños. Deze smaakt erg sappig, precies zoals een burger hoort te zijn.

En voor de liefhebbers van friet heeft het restaurant ook een eigen vegan kapsalon met shoarma, kaas, jalapeños en knoflook. Ziet eruit als de kapsalon van je favoriete snackbar, maar dan een stuk lekkerder en gezonder.

Maak een reservering als je het Marieke Heinekenplein bezoekt. Het kan daar erg druk zijn.

Vegan Junkfood Bar, Staringplein 22, Marie Heinekenplein 9-10, Eerste Van Swindenstraat 389 en Reguliersdwarsstraat 57 in Amsterdam. Schiedamse Vest 144 te Rotterdam.

Vegetarische restaurants in de Pijp in Amsterdam? Zeker. Wil je lekker eten in je geliefde buurt, dan moet je vooral eens binnenlopen bij vegetarisch restaurant Mana Mana. Je komt binnen in het restaurant naast de open keuken waar je meteen de knoflookgeur ruikt (misschien niet de beste plek voor een eerste date. Of, als je allebei knoflook eet).

Wat maakt het restaurant zo bijzonder? De gerechten zijn allemaal van Israëlische afkomst. Dit betekent veel romige hummus, dukkah (een mengsel van noten, specerijen en kruiden) en börek, een populair Israëlisch deeggerecht gevuld met kaas, rundergehakt of groenten.

Probeer zeker de Israëlische baba ganoush, een auberginesalade gegrild op houtskool. En natuurlijk krijg je pita bij alles. Alle gerechten zijn tussen de €8 en €12,- Zo weinig? Ja, zo weinig.

Mana Mana, Eerste Jan Steenstraat 85

Op zoek naar een spektakel op je bord? Dan wil je naar Bolenius, sinds 2017 de trotse bezitter van een Michelinster. Het restaurant zit verscholen tussen de kantoorgebouwen en woonappartementen op de Zuidas. Grote kans dat je buurman nog in zijn toga zit, want in het restaurant zullen advocaten aanwezig zijn.

Bij Bolenius haal je een 5- of 7-gangen (vegetarisch) groentemenu. Het is niet alleen vegetarisch eten, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Dat alle groenten en kruiden van het restaurant geoogst worden in de eigen moestuin om de hoek (op de Zuidas) en dat het de Dutch Cuisine serveert, maakt het restaurant heel bijzonder.

Meer lezen over sterrenrestaurant Bolenius? Lees hier onze recensie.

Een bericht gedeeld door Trevi's Amsterdam (@trevisamsterdam)

Bij Trevi's ervaar je het beste van de Italiaanse keuken. Denk aan: pizza, pesto, pomodoro en Parmezaanse kaas – maar dan helemaal vegan. En nee, je hoeft absoluut geen concessies te doen aan smaakbeleving.

Het kleine (maar fijne!) restaurant zit sinds januari in De Pijp en is daarmee het eerste volledig veganistische Italiaanse restaurant in Amsterdam. Chef-kok en eigenaar Salah komt oorspronkelijk uit Treviso en heeft heel wat authentieke Italiaanse recepten meegebracht. Zijn specialiteiten zijn Italiaans brood, olijvenpesto en Parmezaanse kaas op basis van cashewnoten. Kun je geen genoeg krijgen van de producten van Salah? Maak je geen zorgen: je kunt ook een kleine selectie kopen om na het diner mee naar huis te nemen.

Tip: start de avond met de Tagliere Trevi's. Dit antipastiplateau bevat verschillende lekkernijen, met vegan brie als absoluut hoogtepunt. Niet helemaal in stijl Italiano natuurlijk, maar zeker de moeite waard.

Bij Benji's waan je je in een stadsjungle die sterk doet denken aan tropisch Bali. Waar het restaurant aan de Wibautstraat vooral bekend staat om zijn uitgebreide brunch, kun je bij Benji's Toko in De Baarsjes terecht voor een diner of een borrel. Het onlangs geopende Benji's Bro in de Maassluisstraat is vooral bedoeld als een plek waar je flexibel kunt ontspannen en tegelijkertijd kunt brunchen.

Niet alles op het menu van Benji is vegetarisch: veganistisch, maar ook vlees- en visgerechten sieren de menukaart. Tijdens de lunch eet je bowls, buns, wraps en salades, terwijl je 's avonds kunt genieten van Aziatisch geïnspireerde gerechten. Ga je voor nasi campur, rendang of gado gado? Proef zeker ook de cocktailkaart met 'A ticket to Bali', met vooral Indonesische sayah peperkoeklikeur.

Benji's, Wibautstraat 196 (Benji's), Baarsjesweg 188 (Benji's Toko), Maassluisstraat (Benji's Bro).

Na de opening in 2012 werden Pllek en de NSDM-werf al snel synoniemen. Wie de voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord bezoekt, mag Pllek gewoon niet missen. Hier vind je een gezellige mix van jonge creatievelingen, oudere buurtbewoners en alles daar tussenin.

Groenten spelen de hoofdrol op het Pllek-menu: driekwart van de gerechten is vegetarisch, een derde zelfs veganistisch. Alle producten zijn biologisch en ingekocht bij lokale boeren en producenten.

De locatie is sfeervol ingericht, maar heeft zeker een rauw randje. Pllek is volledig gemaakt van oude zeecontainers en andere gerecyclede materialen. In de zomer kijk je uit over het IJ op het bijbehorende stadsstrand (maar echte liefhebbers kunnen dat natuurlijk ook in de winter). En alsof dat nog niet genoeg is: ook Pllek heeft een bomvolle agenda met live muziek, dansavonden, yoga en diverse workshops.

Toen eigenaar Lars Mooren de ene hamburgertent na de andere zag opduiken in de Domstad, vroeg hij zich af waarom we tegenwoordig nog zo gefocust zijn op vlees. Met Le Jardin focust hij op de smaak van groenten.

Buiten zit je op een heerlijk open terras aan de Mariaplaats, binnen verschuil je je comfortabel in een van de donkere hoekjes van het restaurant. Liever in het zicht? Reserveer een plekje in de overdekte binnentuin, waar je tussen de groenste planten kunt lunchen of dineren.

Vlees en vis zijn nog steeds op aanvraag verkrijgbaar, maar op het standaardmenu ontdek je alleen vegetarische creaties die met gemak volledig plantaardig bereid zijn. U kiest voor een drie-, vier-, vijf- of zesgangenmenu en u kunt ook kiezen voor een wijnarrangement.

Dit restaurant is de ultieme hotspot voor liefhebbers van vegetarisch eten. De Streetfood Club is gevestigd op het oude Janskerkhof in hartje Utrecht. Je kunt plaatsnemen in een knalroze kamer (of aan een van de picknicktafels op het terras).

Naast de roze eetkamer kun je ook eten in een tropisch ingericht gedeelte vol met planten, banken met bloemen erop en schilderijen met diverse vogels en exotische dieren. Het is alsof je een restaurant in New York binnenstapt in het hart van Soho.

Je kunt hier zowel Aziatische als Zuid-Amerikaanse gerechten eten. Denk aan Mexicaanse geitenkaas taco's met quinoa of een frisse Vietnamese salade met papaya, mango en loempia's. En je eet er voor een prikkie. Het menu biedt een ruime keuze aan vegetarische opties.

The Green House is een uniek concept naast Utrecht Centraal. Spoiler: de naam doet misschien vermoeden dat dit een van de vegetarische restaurants van Utrecht is, maar ook je vleesetende vrienden kunnen hier terecht.

In ieder geval. Het ziet eruit als een kas, maar het is een cirkelvormig restaurant. Kort gezegd betekent dit dat alles wat ze aan afval produceren een nieuwe bestemming krijgt en alles wat nieuw is al een bestemming heeft.

Zo worden etensresten gecomposteerd, zijn de muren gemaakt van ziekenhuiskleding, zijn de stoelen gemaakt van PET-flessen, koken ze niet met pluggen (want: energieverbruik en dus vervuiling) en hebben ze een eigen kruiden- en moestuin met waarmee ze de stad daadwerkelijk schoner maken. . Verder komt alles wat op de menukaart staat uit de regio. En op de menukaart is er volop keuze voor vegetarische gerechten.

Oké, we hebben hier een beetje vals gespeeld. Dit restaurant zit niet in hartje Utrecht, maar in Bunnik. Net buiten Utrecht. Toch zit het erin, want: een van de fijnste vegetarische restaurants in de regio. In nog geen twintig minuten zit je aan tafel in De Veldkeuken uit Utrecht. Bij dit restaurant eet je 100% biologisch en vegetarisch.

Bij De Veldkeuken eet je aan een houten tafel in wat lijkt op een oude boerderij met grote luiken voor de ramen. Het menu maakt elke vegetariër blij. In het restaurant kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Veldkeuken Speltburger, belegd met gekonfijte rode ui, scamorza (Italiaanse peervormige kaas) en gepofte aardappelen.

Of misschien heb je meer zin in een huisgemaakte vegetarische pasta met de groenteoogst (uit je eigen moestuin) van de dag. Geen Michelinsterrenmenu, maar een heerlijk 'huiselijk' menu dat past bij de landelijke ligging.

Gys is een volledig biologisch restaurant waar ze houden van streekproducten, vegetarische gerechten en je kunt zelfs vegan of glutenvrij bestellen. Ze serveren wel vleesgerechten, maar zijn zeker in de minderheid. Zoals veel vegetarische restaurants heeft ook Gys een eigen vegetarische kapsalon die het proberen waard is vanwege de knapperige tempeh, zoete aardappel, kaas en diverse groenten. Het vult ook.

Guy lijkt net te zijn ontsnapt uit een Ikea-tijdschrift. Het interieur is minimalistisch door de (bijna complete) beukenhouten meubelen. Het groen in de muren en de talloze planten geven Gys een gezellige sfeer. De kleine plantjes in potten en vazen ​​aan de muren zien er erg grappig uit. In Utrecht vind je Gys aan de Voorstraat en aan de Amsterdamsestraatweg.

Bij vegetarisch restaurant Broei aan de Vaartsche Rijn zit je letterlijk tussen de planten. Het restaurant noemt zichzelf een 'gezellige, groene huiskamer'. En dat is niet gelogen, want de open keuken en de lange tafels creëren een huiskamersfeer waar je makkelijk een hapje kunt eten met je vrienden.

Broei's menu is bescheiden en vegetarisch, maar erg lekker. Voor slechts vijftien euro krijg je veel groenten op je bord. En de gerechten zien er altijd prachtig uit.

Waku Waku klinkt nieuw, nietwaar? Waku Waku is de nieuwe naam van de eerder genoemde SNCKBR. De eigenaren kozen voor een nieuwe naam, omdat de keuken nu zoveel meer te bieden heeft dan alleen vegetarische varianten van snacks uit de snackbar. De uitgebreidere menukaart is niet alleen vegetarisch, maar ook helemaal vegan. Probeer zeker eens de Double Dutch Kapsalon met zoete frietjes.

De menukaart verraadt er niets over, maar onze ervaring leert dat ze hier uitstekende cocktails hebben om de avond mee te beginnen. Vanaf dit punt rol je zo de stad in, want locatietechnisch hadden ze het niet beter kunnen doen: hartje Utrecht.

Een lekker biertje betekent niet alleen kroegeten, bewijst Oproer. Dit unieke concept is een brouwerij, speciaalbierbar en veganistisch restaurant in één, met voor ieder wat wils. Het menu wisselt maandelijks en verrast daardoor elke keer weer.

Oproer staat voor een combinatie van kwaliteitsvoedsel met unieke speciaalbieren. Ze hebben al zo'n tweehonderd verschillende bieren gebrouwen, maar schenken ook bieren van andere brouwerijen. En dat in een unieke setting: Oproer is te vinden in een oud pakhuis naast station Utrecht Zuilen.

Sinds kort werken Oproer en de buren van het Filmcafé samen. Samen creëerden ze Biergarten 030: een groot terras waar je ook kunt voetballen, pingpongen en frisbee. Zo nu en dan organiseren ze buitenbioscopen, stille disco's en game mibo's.

Rum Club ligt midden in het centrum van Utrecht, dat het best te omschrijven is als een tropische oase in de vorm van een restaurant. Binnen, maar ook buiten op het terras voeren palmbomen, felle kleuren en rotan de boventoon. En natuurlijk de Tiki cocktailbar niet te vergeten.

Hoewel dit strikt genomen geen vegetarisch restaurant is, kunnen vegetariërs en veganisten hier hun hart ophalen. Het menu brengt je meteen in exotische sferen (een Tulum Burger, veganistische roti of een Hawaiiaanse noedelsalade, wie dan ook?). Daarnaast serveert Rum Club trendy cocktails en kun je in het weekend ook dansen tot in de late uurtjes.

Rum Club, Oudegracht aan de Werf 111.

Het volgende juweeltje onder de vegetarische restaurants is ook een reis op zich. Bij Gare du Nord eet je bijvoorbeeld in een oude treinwagon. Het is niet zo'n luxe oude trein als je misschien kent van The Murder On the Orient Express, maar een simpele variant van Duits fabrikaat.

Het menu is niet vast en verandert elke week. Via de Facebookpagina vind je het menu van de week en eet je dit weekend een amuse van gemarineerde kastanjechampignons, een Franse uiensoep, een tofu-schnitzel met gegrilde groenten en aardappelpuree. Als toetje een stoofpeertje in een vanillemousse met een bolletje pompoenijs. Alles voor maar €32,50.

Helemaal onder de vegetarische restaurants kunnen we Bertmans niet indelen, maar de menukaart is indrukwekkend. Er zijn vlees- en visgerechten, maar een groot deel van de menukaart is vegetarisch en zelfs veganistisch. Bertmans kookt graag voor iedereen. Daarom bieden ze deze heerlijke opties aan. Deze wordt bij voorkeur met het seizoen meegekookt. Denk aan een lekkere bloemkoolburger, Thaise curry of bloemkool 'steak'.

Restaurant Spirit is gevestigd in de Groene Passage, het lifestyle walhalla voor duurzaam leven en eten. In tegenstelling tot andere vegetarische restaurants stel je hier je eigen bord samen. Je kunt er groentesalades, tofu en diverse pasta's krijgen en je betaalt precies voor hoeveel je eet. Spirit is de perfecte plek als je wilt eten met een grote groep collega's of vrienden. Je hebt vooral grote tafels voor minimaal vier personen. Nog iets leuks: werkelijk alles in het restaurant is duurzaam of ecologisch verantwoord. Van de groene stroom tot de natuurlijke eco-materialen van de meubels. Noem maar op, ze hebben het. Oh, en geen zin om helemaal uit te gaan en uit eten te gaan? U kunt ook gewoon afhalen bij Spirit.

Dit restaurant is alsof je een bazaar in Marokko binnenloopt. Overal om je heen zijn gekleurde glas-in-loodlampen, neonreclames van Heineken en andere merken en blauwgekleurde tafels en stoelen. Deze look sluit helemaal aan bij de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken van Bazar.

Hoewel Bazar geen volledig vegetarisch restaurant is, mag deze plek zeker niet ontbreken tussen de parels van Rotterdam. Tip: probeer Bazar's eigen gegrilde champignonkebab met een stoofpotje van bonen, pruimen, falafel en artisjok. Lekker, vegetarisch en gezond.

Je moet houden van veel kleuren om je heen en het bijna verblinden van de lichten. Het restaurant is zeker een beleving op zich. Dan hoef je niet helemaal naar Marokko, dat scheelt.

All-you-can-eat is niet langer alleen voor sushi. Bij Rozey eet je maar liefst 53 verschillende gerechten voor een zachte all-in prijs van €34,50 (€39,50 op vrijdag en weekend). Interessant detail: ook de drankjes zijn bij de prijs inbegrepen.

Alle gerechten, van pokébowl en springrolls tot Mexicaanse burgers en falafel, zijn vegetarisch. Een groot deel van de menukaart is bovendien vegan, dus ook je plantaardige vrienden kunnen bij Rozey terecht.

Het concept komt van de culinaire hoed van Roos Rutjes en Roland Hogenelst (ook bekend van concepten als Proeflokaal Bregje en La Cubanita). Ze wilden een stijlvol, luxe restaurant creëren waar je zoveel en lang kunt eten als je wilt, zonder een all-you-can-eat-sfeer. En dat is zeker gelukt.

Midden in het centrum van Rotterdam vind je Backyard: industrieel en rauw, maar ook gezellig en knus. Het is een all-day concept waar je kunt ontbijten, lunchen, flexibel werken, dineren en borrelen – dus blijf lekker hangen.

Tachtig procent van de menukaart bestaat uit veganistische gerechten, omdat eigenaren Yunlai Ye en Wiwi Cao graag laten zien hoe veelzijdig en smaakvol de plantaardige keuken is. Heb je zin in vlees of zuivel? Geen probleem: vraag gerust om een ​​plakje bacon of roerei. Daar hebben ze bij Backyard geen last van.

Achtertuin, Korte Hoogstraat 14 (ACHTERTUIN Centrum).