“My banh mi is better than sex”: proeven met de Vietnamezen in de nieuwe Hasseltse foodhall (Hasselt) | Het belang van Limburg

2021-12-14 20:01:45 By : Ms. Hongmei Yuan

Carmen van Rossem en Tam Huynh van De Loempiaraam. — © Boumediene Belbachir

De loempia kraam is niet veel dingen. Ze staat bijvoorbeeld niet op wielen, maar in de eerste foodhal van Limburg. Loempia's eet je er ook niet alleen. De banh mi die binnenkort op het menu staat is volgens de chef op zijn zachtst gezegd veelbelovend. Wij zijn alvast gaan proeven.

De menu's aan de muur zijn niet helemaal ingevuld, ook niet alle apparaten zijn aanwezig. Maar Tam Huynh is er klaar voor. 'Dus, heb je honger? Loempia?” Tam opende net De Loempiakraam in Markeat, de eerste foodhal van Limburg, nadat hij vorig jaar samen met vriendin Carmen van Rossem afhaalmaaltijden deed in en rond Sint-Truiden. “Ik heb een tijdje in Nederland gewoond, waar je op elke hoek wel een loempiastalletje vindt”, zegt de immer joviale man uit Retie. “Maar in België zie je het nauwelijks. Waarom houden ze niet van een lekkere loempia?”

Laat ons je meteen geruststellen, als je denkt aan doorgebakken filodeeg dat druipt van het vet. “Alles wordt hier vers bereid in onze open keuken”, vertelt Tam. “Ook wij gaan voor gezonde gerechten. Bovendien is het echt niet pikant, zoals veel mensen bij Aziatisch denken. Het belangrijkste bij Vietnamees is dat de balans tussen zout en zoetzuur perfect is, daarom proef ik veel tijdens de bereiding.”

(lees meer onder de foto)

Hij neemt ons mee naar de koelkast. "Kijk, hier zijn de loempia's en de scampi's, allemaal handgemaakt door de mama", zegt Tan. Zij kreeg op haar beurt de recepten van haar moeder, die Saigon verruilde voor Vlaanderen. Hij waardeerde ook duidelijk de gastvrijheid: honger heb je hier niet. Andere klanten vragen om hun Rice à la Chef netjes in te pakken. "Beter te veel dan te weinig", zegt Tan. “Het is een crisis voor velen. Beter dat dan honger te lijden. Je kunt het tot twee dagen later perfect opwarmen.”

Tijd om die Rice à la Chef eens te proberen, die we hebben gegarneerd met wat scampi's in tempura (19,5 euro). Het is een smaakbom, maar wel eentje die je na drie happen niet knock-out slaat. Zeker als je de royale hoeveelheid koriander, pinda's en rode pepers erdoorheen mengt. Verraderlijk, want met een eitje erbij is dit een zwaar gerecht. Daarnaast zit er een hele verse kip loempia in de schaal, blinkend. Gelukkig kunnen we het met z'n tweeën oplossen.

(lees meer onder de foto)

Omdat onze ogen groter waren dan onze maag, bestelden we nog een paar kleine hapjes. De scampi tempura (9,5 euro) is zonder meer heerlijk. Ook de kippenvleugels (zes stuks voor 8,5 euro) smaken goed: in een marinade getrokken die het boterachtige vlees iets rokerigs geeft, en natuurlijk geserveerd met een dip van chilisaus. Achteraf lijken we net zo tevreden als de uitpuilende Boeddha die op die toonbank staat te glimmen.

Binnenkort draait De Loempiaraam op volle toeren en eet je ook het nationale gerecht pho (spreek uit als feu), ofwel noedelsoep met rundvlees. “Je kunt ook de banh mi sandwiches krijgen met gemarineerde buikspek. En geloof me, mijn banh mi is beter dan seks.”

1. Geen vette loempia's bij De Loempiakraam, maar gewoon de Vietnamese keuken zoals die is. Eerlijk, vers en lekker eten, van verse loempia's tot stevige rijstgerechten.

2. De loempiastandaard bevindt zich in Markeat. In deze hippe foodhal in de Hasseltse Raamstraat kun je ook smullen van Texaanse burgers, pizza en pasta en zoetigheden van een heus dessertkraam.

3. Drinken komt van de toonbank. Naast frisdrank en bier kan je bij Baeten Vinopolis ook wijnen van de tap bestellen. We kozen voor een aangename witte Chardonnay, die redelijk geprijsd was.