Meal preppen: zo bespaar je tijd én geld met boodschappen doen

2022-08-27 19:46:02 By : Mr. Yang yang

We merken het allemaal in onze portemonnee: het leven wordt steeds duurder. Huizen, benzine, boodschappen… er zijn weinig dingen die de afgelopen tijd níét duurder zijn geworden. Daarom kan het geen kwaad om wat te besparen, bijvoorbeeld op je boodschappen. Metro‘s Sharon legt uit waarom je met een meal prep tijd én geld bespaart.

Wel besparen op je boodschappen, niet op je gezondheid? Daar schreven we eerder een artikel over: zo kies je voor goedkope(re) én gezonde voeding.

Meal prep betekent letterlijk: het voorbereiden van eten. Ben jij elke dag na je werk nog in de supermarkt te vinden, om het avondeten van die dag te kopen? Dan is de kans groot dat je meer geld uitgeeft dan mensen die hun maaltijden wat meer plannen. Je komt immers vaker in de supermarkt, waardoor je ook vaker producten koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.

Daarnaast is het maken van een meal prep goedkoper, omdat je producten in bulk kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan een portie kipfilet: 300 gram kipfilet is in verhouding een stuk duurder dan een kilo kipfilet. Hetzelfde geldt voor verse groenten, kilozakken pasta en rijst, zuivel… en al die kleine beetjes, zorgen uiteindelijk voor meer ruimte in je boodschappenbudget.

Niet alle gerechten zijn geschikt om te meal preppen. Zo worden (gebakken) aardappels vaak zompig als je ze opwarmt, en wil je gerechten met rauwe vis zoals een poké bowl niet te lang in de koelkast laten liggen. Ook een sunny side up eitje is niet geschikt om lang in de koelkast te bewaren. Hardgekookte eitjes dan weer wel, mits je ze niet opnieuw opwarmt. Per product is het verstandig om even na te gaan of het gerecht snel zompig wordt (zoals een avocado) of bruin wordt (zoals stukjes appel). Dit vereist in het begin wat onderzoek.

Welke gerechten wél geschikt zijn? Denk aan gerechten met rijst, pasta’s en soepen. We zetten er een aantal van onze collega’s van Culy voor je onder elkaar:

Sommige gerechten, zoals de Thaise pad krapow, kunnen na het opwarmen nog iets extra’s gebruiken. Denk aan een handje gehakte noten of een gebakken ei. Terwijl je het gerecht opwarmt, bak je dan ook een ei of snijd je wat verse kruiden. Zo smaakt jouw opgewarmde maaltijd weer kakelvers.

Op zoek naar nieuwe gerechten? Zoek eens op ‘meal prep recipes’ of ‘vriezermaaltijd’. Het internet staat vol met maaltijden die je in bulk kunt maken.

Het avondeten en de lunch zijn maaltijden die vaak voorbereid kunnen worden, maar wist je dat ook het ontbijt zich uitstekend leent voor een meal prep? Maak bijvoorbeeld overnight oats voor drie dagen, en zet het klaar in de koelkast. ‘s Morgens prak je er nog een vers banaantje doorheen, en je hebt een heerlijk ontbijt. Dat scheelt weer tijd.

Stel, je maakt op zondag een meal prep voor de hele week. Hoe lang kun je deze dan in de koelkast bewaren? Dat verschilt. Sommige gerechten, denk aan chili con carne, blijven wel drie dagen goed in de koelkast. Belangrijk is daarbij wel dat je het gerecht in een luchtdicht bakje bewaart.

Andere gerechten, met veel verse groenten bijvoorbeeld, zijn na zo’n periode minder lekker. Die bewaar je dus beter in de vriezer. Haal ‘s morgens het bakje met eten uit de vriezer, laat het in de koelkast ontdooien, en je hebt ‘s avonds een lekkere maaltijd die in no time klaar staat.

Ook ontbijtjes als yoghurt (met honing en diepvriesfruit) en chia-pudding zijn ideaal om in de koelkast te hebben liggen. Vaak zoete trek? Bak in het weekend bananenbrood-muffins, en bewaar ze in de vriezer. Haal er ‘s morgens een uit de vriezer, en geniet ‘s middags van een heerlijke muffin.

De makkelijkste manier om je maaltijden weer op te warmen, is met de magnetron. Vaak is een minuut of drie voldoende. Geen fan van de magnetron? Warm je maaltijd dan even op in de pan. Voeg een beetje olijfolie toe, en bak je maaltijd op middelhoog vuur. Dit werkt vooral goed met eenpansgerechten als pasta en maaltijden met rijst.

Sommige maaltijden lenen zich ook uitstekend om opgewarmd te worden in de oven, zoals bijvoorbeeld een quiche of lasagne. Dit werk het beste op een lage ovenstand, denk aan 150 graden Celsius. Vaak is 10 minuten verwarmen voldoende.

Wil jij na het lezen van dit artikel ook beginnen met meal preppen? Houd dan rekening met de onderstaande tips:

Meer lezen over voeding en gezondheid op Metro? Je vindt meer soortgelijke artikelen in onze categorie Fit & Gezond. 

Powernappen: hier moet je op letten wanneer je ‘s middags een dutje doet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Eten & drinken 20 aug 2022, 11:59

Geld & carrière 1 aug 2022, 18:57

Geld & carrière 22 jul 2022, 20:45

Geld & carrière 12 jun 2022, 20:43

© 2022 Metronieuws.nl. Alle rechten voorbehouden