Hier mag je wel een onsje meer van eten - gezondNU

2021-12-30 16:33:38 By : Mr. Skycut Lee

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche.

Voeding • 28 december 2021
Door Shirah Ipenburg • 4 minuten • 181

Als er één woord is dat je veel hoort in voedingsland, dan is het wel ‘minder’. Minder suiker, minder zout, minder kant-en-klaar en minder verzadigd vet. Belangrijk en goed bedoeld, maar er zijn óók genoeg voedingsmiddelen waar we wel een onsje meer van mogen eten. Wij zetten ze voor je op een rij.

Wie zin heeft in verse vis, hoeft in ons kikkerlandje nooit lang te zoeken. Uit cijfers van het CBS bleek zelfs dat het aantal viswinkels in Nederland de afgelopen tien jaar met dertig procent is gegroeid. Toch ligt er nog te weinig vis op ons bord. Het Voedingscentrum adviseert om minimaal één keer per week vette vis te eten. Volgens het ministerie van Volksgezondheid haalt 75 tot 90 (!) procent van de mensen deze richtlijn niet. Aii! Vis is zo gezond omdat het vitamine A en D bevat, jodium, selenium en het visvetzuur omega-3. Allemaal gezonde nutriënten die in verband worden gebracht met het voorkomen van hart- en vaatziekten en depressies. Van vette vissen als zalm, haring, makreel en sardientjes mag je dus zeker een onsje meer eten.

Het is een afgezaagd verhaal, maar we eten nog steeds te weinig groente. Ja, jij waarschijnlijk ook! De norm van 250 gram per dag haalt bijna niemand. Maar een kwart van de Nederlandse bevolking haalt deze groentenorm, ontdekte het Voedingscentrum. De groente die we het meest eten, zijn ook niet al te spannend. Met stip op één staat sla, gevolgd door tomaat, komkommer, paprika en roerbakgroenten. Een goede reden om te zorgen voor meer groen op je bord, is dat groenten nuttige stoffen bevatten die de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker verkleinen.

Heb je enig idee hoeveel vezels je op een dag binnenkrijgt? Waarschijnlijk niet. Het advies voor vrouwen is 30 gram en voor mannen 40 gram. Toch komen de meeste mensen hier maar moeilijk aan. Alleen met een paar volkorenboterhammen haal je niet; je moet er dan elke dag 12 (!) eten. Gelukkig zijn er genoeg andere vezelbronnen, zoals groente, fruit, peulvruchten en lijnzaad. De superkrachten van vezels overtuigen je waarschijnlijk om ze vaker op het menu te zetten. Zo zorgen vezels voor een soepele stoelgang, geven ze je een langer verzadigd gevoel waardoor je automatisch minder eet, verkleinen het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en dikke darmkanker.

Ondanks dat Nederland rijk is geworden met de handel in specerijen, zijn we geen grootgebruikers. Ook verse kruiden spelen geen hoofdrol in de meeste Nederlandse huishoudens. Zonde, want een keuken wordt gemaakt door de kruiden en specerijen die worden gebruikt. Volgens chefkok Peter Lute weten we niet goed hoe we kruiden en specerijen moeten gebruiken: “In veel boeken lees je dat je kruiden moet hakken met een scherp mes, maar het maakt voor de smaak een wereld van verschil of je ze hakt of snijdt. Verse kruiden kook je ook niet mee, maar voeg je op het laatste moment aan je maaltijd toe. Anders is de hele frisheid weg.” En gedroogde kruiden in een potje? Daar moet je bij de chefkok niet mee aankomen: “Basilicum moet je echt niet uit een potje halen. Dat smaakt nergens naar. Specerijen kun je beter ook niet in poedervorm kopen, maar als heel specerij. De smaak is dan verfijnder en je kunt beter doseren. En het is handig om het in een buideltje te stoppen, dan kun het zo uit je gerecht vissen.”

Redacteur
Shirah Ipenburg

gezondNU inspireert en motiveert door middel van kwalitatief hoogstaande en positieve gezondheidsinformatie om gezonder, duurzamer en fitter te leven. Onze missie: Nederland zo een stukje gezonder maken.

MixCom Publish Eskimolaan 13 8252 AS Dronten Algemeen: 038 – 303 1079 Klantenservice: 038 – 3031078 Email: redactie@gezondnu.nl

©2021 MixCom Publish • Adverteren • Algemene voorwaarden • Disclaimer • Privacy & cookiebeleid

Some stock images used under license from: Shutterstock and istockphoto