Grote HanzeMag Kantine Test 2019 - HanzeMag

2021-12-14 20:03:58 By : Ms. Betty Lee

In juli won Eurest opnieuw de aanbesteding voor horeca van de Hanzehogeschool. Nieuw is dat de cateraar moet voldoen aan een aantal doelstellingen die de Hanzehogeschool belangrijk vindt. Zo moet er ruimte zijn voor lokaal ondernemerschap en staan ​​duurzaamheid, gezondheid, prijs en klanttevredenheid centraal. Tijd voor een proef!

Prins Claus Conservatorium Op het Prins Claus Conservatorium (PCC) hebben we veel geluk. Het is projectweek en zeventig eerstejaars bestormen tegelijk de kantine. Kantinemedewerker Jelly laat zich niet van haar brood eten en lacht: 'Het is hier één grote familie, iedereen wacht geduldig op elkaar.' Communicatiemedewerker Anne-Wil Meulman treedt toe tot het PCC. We bestellen een luxe broodje brie (€ 2,50), een plak pizza met kaas en ui (€ 1,99), een courgette-komkommersoep (€ 0,90) en runderbouillon (€ 0,90). Anne-Wil legt uit dat er bij het PCC 43 verschillende nationaliteiten zijn. 'Buitenlandse studenten eten de hele dag door en vinden het heel bijzonder dat we zoveel brood eten. Daarom is er altijd een warme hap te krijgen. '

De sfeer in de PCC-kantine is gemoedelijk. Alsof iedereen elkaar kent.

De pizza gaat goed. Jelly bakt de pizza's à la minute in haar mini steenoven. Ze worden geleverd als simpele Margherita's en gepimpt met lekkere dingen en kruiden. "Twee met vlees en twee vegetarisch." Het luxe broodje van vandaag is een foccacia met zaden en zaden, goed belegd met brie en een garnituur van sla, tomaat en ei. Gewoon een lekker broodje! Over de courgette-komkommersoep zijn we minder tevreden. We vinden de ietwat dikke soep waterig en er drijven grote stukken courgette in. De runderbouillon met groenten en vermicelli smaakt zoals het hoort: heerlijk en hartig! Het assortiment in het PCC is basic Eurest, maar met liefde bereid en dat proef je. De sfeer in de PCC-kantine is gemoedelijk. Alsof iedereen elkaar kent. Of zoals Jelly zegt: één grote familie. Twee studenten spelen een spelletje schaak. Er wordt gelachen, gekletst en grappen gemaakt totdat iedereen naar de Andrea Elkenbracht-kamer vlucht. Het is tenslotte projectweek.

Wadapartja Campus Wadapartja is de lokale excentriekeling op de campus en het zusje van de gelijknamige tent aan het Zuiderdiep. Met tafeldame Marie Smeding (projectleider van hans, het nieuwe cultuur & debatcentrum van de Hanzehogeschool) neem ik plaats op een van de oude houten schoolbanken. Het interieur is gezellig. Retro hipster met groene planten en oog voor de boekenlegger. In de hoek van de woonkamer hangt een ondeugend uitziende Einstein boven de bank. In de andere hoek is een minibibliotheek met voor elk wat wils. Van vijftig tinten grijs tot hedendaagse architectuur.

Manager Sjoerd zegt dat zowel de kip als de eieren het keurmerk Dierenbescherming twee sterren beter leven hebben

Het menu staat op een ouderwets schoolbord. Er is keuze uit vier sandwiches, waarvan één vegetarisch. We bestellen een Kim Mien–Jong (€7,50) omdat die het spannendst klinkt en de vleesloze Ik Lust Je Rauw (€5,50). We drinken ijsthee (€ 2,75) en limonade (€ 2,75), huisgemaakt en niet te zoet! Ik Lust Je Rauw is een broodje gemaakt van een oude tarwesoort, gebakken door de Groningse bakker Luuk. De sandwich wordt belegd met avocado, avocado-hummus, courgette, wortel, sesam en een chippie. Kim Mien-Jong ziet er verrukkelijk uit om van te watertanden. Het sesambroodje, ook van bakker Luuk, wordt belegd met huisgemaakte pastrami van Gronings weiderund en kimchi, rode ui, sesam en BBQ saus. Kimchi is een fris en zuur Koreaans gerecht van gefermenteerde groenten. Manager Sjoerd vertelt dat zowel de kip als de eieren het keurmerk Dierenbescherming twee sterren beter leven hebben. Het spek en de ham komen van Porc d'or, het label voor de ambachtelijke slager die zich onderscheidt met vrolijke, duurzame varkens. Omdat we nog plek hebben voor het toetje sluiten we af met een huisgemaakte wortel-gember-appeltaart (€ 4,00) en cappuccino met een romig schuimlaagje van havermelk (€ 2,75). De worteltaart is pittig en heeft een friszoete topping van witte chocolade en yoghurt. De verrassend romige schuimlaag op de cappuccino is niet alleen heerlijk voor veganisten.

Wiebenga In de Wiebenga neemt oud-collega en fijnproever Rina Tienstra plaats. Op deze locatie zijn de Academies of Health Studies and Nursing gevestigd. De oude Nijverheidsschool uit 1922 is net grondig gerenoveerd en de akoestiek is opvallend. De kantine zit bomvol, maar het is niet rumoerig. We slaan de gefrituurde snacks over (vijf verschillende, waaronder een groentekroket) en slaan de soep vandaag over. Rina houdt haar koolhydraten bij en kiest voor een salade (€2,50), ik neem een ​​kom noedels (€3,75) die vers door Johan worden gewokt. De Eurest-medewerker vertelt dat streetfood een pilot is in het assortiment. Op woensdag in de Wiebenga en op maandag, dinsdag en donderdag in de Van DoorenVeste. De noedels, sugarsnaps, rode ui, garnalen, currypasta en koriander gaan in een kartonnen kom. Ik krijg stokken.

In plaats van een toetje drinken we koffie, al zien de smoothies er wel verleidelijk uit

De keuze aan salades is groot, vertelt Rina. En allemaal vegetarisch. Rina houdt van pittig geroosterde pompoen, gekookt ei, kikkererwten, flageolets (een vergeten neefje van de sperzieboon), rode biet met appel en stukjes omelet. 'Alles lekker vers en knapperig.' Mijn Thaise noedels zijn ook lekker, al had ik ze graag wat pittiger gehad. Het is erg druk rond lunchtijd en het is jammer dat er maar één kassa open is, zodat de noedels lekker zijn afgekoeld als we een tafel vinden. In plaats van een toetje drinken we koffie, al zien de smoothies er wel verleidelijk uit. In de kantine staat een superdeluxe koffieautomaat, met veel keuze: klassiekers, verleidingen en lekker koud. Rina neemt een latte salted caramel (€ 1,70) en ik een latte macchiato met een extra shot espresso (€ 2,10). De latte salted caramel is heel zoet, maar erg lekker en de latte macchiato met het extra shot espresso is lekker sterk met een dikke romige schuimlaag.

Van DoorenVeste Het zijn warme winterweken in de kantine van de Van DoorenVeste. Dat betekent winters eten op het menu: bal gehakt (€ 2,00), broodje Unox (€ 3,35) en warme chocolademelk (€ 1,00) met slagroom (€ 1,50). De schaatsen zijn uit het vet en sieren de koek-en-zopie bakfiets waar witte pistolen wachten op een halve warme worst. De Hollandse Bonensoep (€ 0,90) brengt co-kantinetester Marie Smeding in winterse sferen. De soep is lekker stevig met plakjes rookworst, hartig maar niet te zout. We zetten er een bakje Oosterse noedelsoep naast om te proeven welke we het lekkerst vinden. De soep zit boordevol groenten en is lekker pittig-zoet en net niet te zout.

De omelet is rijkelijk gevuld met cherrytomaatjes, taugé, ui, spinazie en peterselie en bestrooid met kaas

Ondertussen proberen we het vooroordeel te controleren of de veelal mannelijke techniekstudenten liever een dikke mond hebben dan in een bakje rauwkost steken. "Dat is geen vooroordeel, maar een feit", reageert kantinemedewerker Dorian lachend. 'De frituur begint om 9.30 uur en vanaf 11.00 uur verkopen we de eerste snacks.' En of het nu toeval is of niet, vier meisjes vullen een plastic bak bij de saladebar. Marie merkt op dat er in de Van DoorenVeste een gezellig en hecht team zit. Vanuit de open keuken heb je goed zicht op hoe het eten wordt bereid. We laten de kroketten, saucijzenbroodjes en halal ribburger weg en kiezen voor een omelet (€3,40). De omelet is rijkelijk gevuld met cherrytomaatjes, taugé, ui, spinazie en peterselie en bestrooid met kaas. Het wordt geserveerd op een dikke plak maisbrood. Hiermee komen we de middag wel door! We sluiten de lunch af met koffie. Marie neemt een cappuccino (€ 1,10) en ik een espresso (€ 1,00), die verrassend lekker smaken voor een volautomaat. De cappuccino is zoals het hoort, een derde espresso, een derde melk en een derde schuim.

Academie Minerva Sinds september heeft Academie Minerva een echte chef-kok achter het fornuis. Elvira Krudde was de eigenaresse van Jantje zag ooit pruimen hangen, het restaurant in het Noorderplantsoen waar nu zondag is. Minerva was niet blij met het Eurest-assortiment en Elvira brengt daar verandering in. Wat direct opvalt is dat kroketten, frikadellen en andere gefrituurde snacks plaats hebben gemaakt voor vegetarische en veganistische producten. Er staat nog één broodje ham op het menu omdat de kok begon te mopperen over banketten, de catering voor feesten in de Praedinius. Mijn tafeldame Myrna Havinga (communicatiemedewerker Academie Minerva) heeft al een tafel gevonden. Het is maandag en bomvol in de kantine aan het Zuiderdiep, waar ook de bewoners van de Academie van Bouwkunst en de Praediniussingel lunchen.

We komen voor het eten en niet om het decor te bewonderen?

Wat me meteen opvalt is het saaie decor. Zelfs de vlammende rode toonbank kan daar niets aan veranderen. In een kunstacademie verwacht je geen grijze tafels en smetteloze witte muren. Maar we komen voor het eten en niet om ons te vergapen aan het decor. Myrna vertelt dat er elke dag een warme maaltijd wordt geserveerd. Vandaag staan ​​er bami met roergebakken groenten en een loempia op het menu (€ 4,35). De maaltijd wordt geserveerd in een kartonnen schaal. Voor nog geen vijf euro heb je een volwaardige warme hap, die nu vegan is. De groenten zijn krokant gebakken en bevatten noten voor een extra bite. Mijn pompoen-pastinaaksoep (€ 1,10) is lekker romig en ik proef een vleugje kaneel, wat later peperkoekkruiden (pompoenkruiden) blijken te zijn. De wrap met falafel van zoete aardappel, sla en yoghurtdressing (€ 3,00) is lekker, vers en voedzaam. Wij nemen een kopje koffie. Myrna een cappuccino (€ 1,10), met een romig schuimlaagje van echte melk, en ik een espresso (€ 1,00), lekker pittig met een mooi cremalaagje. Helaas is de zelfgemaakte (€ 2,00) taart al op. Het kleingeld gaat in de pot bij de kassa voor Lesbos.

En de mooiste is… Het is natuurlijk appels met peren vergelijken (Eurest – Wadapartja), of appels met appels (Eurest – Eurest) als je vier kantines van dezelfde cateraar vergelijkt. Toch zijn er verschillen. Op Minerva kookt de chef, ondanks dat hij gebonden is aan de Eurest-regels, nog steeds voor ongeveer 95 procent vegetarisch en veganistisch. Waarom? Omdat de klanten erom vragen. Chef Elvira schat dat 70 procent van de studenten en medewerkers op Minerva geen vlees eet. Vooral de huiselijke sfeer in de kantine van het Prins Claus Conservatorium valt op. En medewerkster Jelly die als een moeder voor haar kroost kookt. Bij Wadapartja kun je heerlijk lunchen, maar met zijn tweeën waren we daar bijna 30 euro kwijt. Logisch als je bedenkt dat ze continu werken aan duurzaamheid, voedselkilometers beperken en rekening houden met het welzijn van dieren en Moeder Aarde.

In de Wiebenga hadden we geluk vanwege de pilot met streetfood en de speciale koffies.

Watapartja heeft een zero waste beleid en geeft gebruikte spullen een tweede kans. De Van DoorenVeste is een van de grotere kantines (circa 1000 personen per dag) en heeft een groter aanbod dan de kleinere locaties. De keuken is open zodat je het vers gebakken brood en de mega omeletten uit de oven ziet komen. In de Wiebenga hadden we geluk vanwege de pilot met streetfood en de speciale koffies.

Kortom, bij de Hanze eet je steeds beter. De tijd van witte doorweekte broodjes, slappe koffie en dito saucijzenbroodjes is voorbij. Eurest slaagt erin een gevarieerd aanbod te presenteren voor een redelijke prijs. Overal is keuze uit vers en gezond eten, in de Van DoorenVeste draait de frituur overuren en voor een vleeskroket hoef je niet naar Minerva. Bij Wadapartja kun je verantwoord genieten, maar dan voor de iets dikkere portemonnee.

Foto's: Luuk Steemers & Renate Rowan

Van OlstToren/BrugsmaBorg Maandag t/m Donderdag 08.00 – 19.30 Vrijdag 08.00 – 16.00

Van DoorenVeste maandag, dinsdag en donderdag 08.00 – 20.00 Woensdag 08.00 – 17.00 Vrijdag 08.00 – 16.00

Willem-Alexander Sportcentrum Maandag t/m Donderdag 08.00 – 16.00 Vrijdag 08.00 – 15.00

Marie KamphuisBorg Maandag en Dinsdag 08.00 – 19.00 Woensdag en Donderdag 08.00 – 16.00 Vrijdag 08.00 – 15.00

Wiebenga maandag, dinsdag en woensdag 08.00 – 20.00 Donderdag 08.00 – 16.00 Vrijdag 08.00 – 15.00

Academie Minerva, Zuiderdiep maandag t/m vrijdag 08.30 – 15.30

Prins Claus Conservatorium Maandag t/m Donderdag 08.30 – 15.30 Vrijdag 08.30 – 14.30

HIT Assen maandag t/m vrijdag 10.00 – 14.00 uur

Pop Academie Leeuwarden maandag t/m donderdag 09.00 – 15.00

Wadapartja Campus maandag t/m vrijdag 08:00-16:00

Nederlandse kinderen kunnen steeds minder goed lezen. Marlot Akkermans onderzocht hoe je ouders kunt stimuleren om hun kinderen te helpen. ...

De laatste Barn Talk van 2021 is gewoon een goed gesprek over klimaatplicht. Geen felle discussie, maar verfrissend. Wie…

Sinds gisteren geldt weer de anderhalve meter regel. Maar niet bij de Hanze, want hbo valt onder de uitzonderingen. Woordvoerder Nynke…

In het gemengde Albertushuis Huize Harry in de Poelestraat gaan de dames en heren apart naar het toilet, maar nemen een douche...

De coronapas in het onderwijs komt eraan. Of niet. De overheid wil het in ieder geval mogelijk maken. Als het …

Hoe zorgt virtual reality voor veiliger verkeer? Onderzoekers Chris Dijksterhuis en Rik Boer werken samen met rijschool Roordink aan…

Sinds gisteren geldt weer de anderhalve meter regel. Maar niet bij de Hanze, want hbo valt onder de uitzonderingen. Woordvoerder Nynke…

Eerlijke mode, hoe regel je dat? De studenten van de minor Consumer Behaviour 3.0 hebben letterlijk honderden ideeën…

De GGD pikt een week op in het Willem-Alexander Sportcentrum. Iedereen die niet is ingeënt tegen corona...