Gezonde en ongezonde koolhydraatbronnen

2021-12-14 20:09:07 By : Ms. Jannicy Pu

door Bernard Favier - 1 juli 2019 | voeding

Koolhydraten worden soms afgedaan als ongezond. Maar zo zwart-wit is het niet. Er zijn inderdaad koolhydraatbronnen die slecht zijn voor je gezondheid, maar er zijn ook genoeg gezonde bronnen.

In dit artikel lees je wat een koolhydraatbron gezond of ongezond maakt. We geven u ook een lijst met voorbeelden van beide.

Weinig koolhydraten eten is zeker niet ongezond. Het kan zelfs helpen uw gezondheid te verbeteren en het veel gemakkelijker maken om een ​​slank lichaam te krijgen en te houden.

Het is geen goed idee om koolhydraten helemaal te vermijden. Er gaat dan veel gezond voedsel verloren, bijvoorbeeld fruit en wat groenten.

Daarnaast heeft je lichaam gewoon ook voeding met koolhydraten nodig. Als energiebron, maar bijvoorbeeld ook voor een gezonde hersenfunctie en gezonde darmen.

25 gram koolhydraten per dag is het minimum dat je nodig hebt.

Voordat we naar verschillende koolhydraatbronnen gaan kijken, is het belangrijk om te weten dat er twee soorten koolhydraten zijn: langzame en snelle koolhydraten.

Snelle koolhydraten worden, zoals de naam al doet vermoeden, snel opgenomen in je lichaam. Daardoor kunnen ze grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dat wil je niet, want dit brengt een grotere kans op overgewicht, insulineresistentie en diabetes type 2 met zich mee.

Bovendien kunnen deze snelle koolhydraten energiedips en eetbuien aanmoedigen.

Het moge duidelijk zijn dat dit de ongezonde soort koolhydraten is. Ze worden ook wel eenvoudige koolhydraten genoemd. Dit heeft te maken met hun structuur, die eenvoudiger is dan die van langzame koolhydraten.

Langzame koolhydraten hebben daarom een ​​complexere structuur. Ze worden daarom ook wel complexe koolhydraten genoemd. Deze structuur zorgt ervoor dat ze langzamer worden opgenomen. Hierdoor heb je geen last van grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Langzame koolhydraten helpen je juist om gezond te blijven. Als je een paar extra kilo's wilt verliezen of wilt voorkomen dat je aankomt, is het belangrijk om er niet onbeperkt van te eten.

Ongezonde koolhydraatbronnen bevatten dus snelle koolhydraten. Over het algemeen zijn dit vooral sterk bewerkte producten. Deze producten hebben u weinig of niets te bieden op het gebied van vitamines, mineralen, vezels of antioxidanten. Ze leveren grotendeels lege calorieën.

Deze koolhydraatbronnen kun je het beste zoveel mogelijk vermijden:

Daarnaast bevatten kant-en-klare sauzen, dressings, hartige snacks en maaltijdmixen vaak een grote hoeveelheid suiker, en dus snelle koolhydraten. Bekijk daarom het beste de ingrediëntenlijst van de producten.

Omdat steeds meer mensen dit doen, proberen producenten de suiker soms onder verschillende namen te "verstoppen".

Hieronder staan ​​​​enkele veelvoorkomende suikervariëteiten en hun namen:

Gezonde bronnen van complexe koolhydraten zijn voornamelijk producten die niet of matig zijn verwerkt. Ze hebben ook iets gemeen: het zijn allemaal goede bronnen van vezels.

Vezels zijn om vele redenen goed voor je gezondheid. Een van deze redenen is dat ze de opname van koolhydraten vertragen. De vezel helpt ook om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit helpt onder andere om obesitas, insulineresistentie en diabetes type 2 te voorkomen (of zelfs te verhelpen).

Al deze voedingsmiddelen bevatten ook allerlei stoffen die je lichaam nodig heeft, waaronder vitamines en mineralen.

Voorbeelden van gezonde koolhydraatbronnen zijn:

* Alle vruchten zijn goede koolhydraatbronnen. Pas wel op met gedroogd fruit. Dit komt omdat het relatief veel fruitsuiker bevat. Prima om af en toe van te genieten, maar vooral niet te veel als je op je gewicht wilt letten.

Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten kun je het beste vermijden, terwijl langzame koolhydraten juist goed voor je zijn.

Als u op zoek bent naar gezonde koolhydraatbronnen, kunt u het beste voedingsmiddelen kiezen die niet of matig zijn verwerkt. Sterk bewerkte voeding bevat over het algemeen veel snelle koolhydraten.

Bronnen: website: Pure Figure. Studies: Greenwood DC, Threapleton DE, Evans CE, Cleghorn CL, Nykjaer C, Woodhead C, Burley VJ, Diabetes Care, 2013. Lennerz BS, Alsop DC, Holsen LM, Stern E, Rojas R, Ebbeling CB, Goldstein JM, Ludwig DS, Am J Clin Nutr, 2013. T Hu, L Yao, K Reynolds, T Niu, S Li, ​​​​P Whelton, J He, L Bazzano, Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2015.