Een Aziatisch geïnspireerde picknick met pit

2021-12-27 19:07:49 By : Mr. Shicheng Shao

Yvette van Boven levert wekelijks een plan voor een complete picknick. Deze week een hartige mand geïnspireerd op Azië.

Yvette van Boven levert wekelijks een plan voor een complete picknick. Deze week een hartige mand geïnspireerd op Azië.

Een hartige mand die geïnspireerd is op Azië. We pakten eetstokjes in en ons mooiste servies voor een supertoffe mand, die we aan een picknicktafel in de schaduw verorberden.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en smeer royaal in met olie. Verdeel de deegdriehoeken in een enkele laag over de bakplaat. Bak ze in porties in 6-8 minuten knapperig en goudbruin, blijf er even bij, het gaat snel. Laat ze afkoelen voor u ze in een luchtdichte doos meeneemt naar de picknick.

Roer voor de saus alle ingrediënten door elkaar en roer er een glas water door. Het dikt vrij snel in dus voeg gerust meer water toe als dat nodig blijk

Meng alles (gebruik eerst de helft van het limoensap!) in de blender tot een gladde soep. Breng op smaak met meer of minder limoensap of eventueel extra sojasaus als het zouter moet. Voeg ijswater toe als u het te dik vindt. Zet in de koelkast tot het moment van vertrek.

Klop de ingrediënten voor de dressing met elkaar. Laat de uiringen erin weken, zo worden ze minder scherp. Blancheer de broccoli en de peulen kort, schep ze uit de pan en kook de noedels volgens de verpakking in dezelfde pan gezouten water gaar. Spoel alles ijskoud af. Meng alle ingrediënten voor de salade met elkaar en giet de dressing er pas over voor u met de picknick de deur uitgaat.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de aubergines erop in een enkele laag. Bestrijk ze met een lik zonnebloemolie en bestrooi licht met zout. Draai ze om en herhaal. Bak ze in 35-40 min. gaar en lichtbruin. Keer ze halverwege.

Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Bak de pepers met de toban djan in 1 minuut geurig. Voeg knoflook en gember toe, bak even om en voeg dan sojasaus, sesamolie en szechuanpeper toe. Giet er een scheut (200-300ml) water bij, laat het 3 minuten inkoken. Roer de opgeloste maïzena erdoor en schud de pan zacht zodat de saus bindt. Voeg eventueel nog extra water toe. Laat afkoelen.

Stoom de broodjes volgens de verpakking. Haal de aubergineplakken een voor een door de saus. Verdeel ze over de opengevouwen broodjes. Bestrooi met bosuiringen en verse koriander. Pak ze individueel in.

Roer per glas ½ theelepel matchapoeder (niet meteen de duurste!) met een paar eetlepels gemberbier uit 1 ijskoud flesje (300 ml) los. Giet er dan het hele flesje op uit. Als de ijscoman in de buurt is kunt u er ook een bol vanille of (zwart!) sesamijs in laten glijden. Dan heet het ineens een matcha-gingerbeer-float.

De mediterrane nacht, dat is zwetend dansen, zwoele liefde, skinnydippen. En druiven oogsten natuurlijk, om de frisheid van je witte wijn te garanderen. Gewoon met een lamp op je machine of op je hoofd en plukken maar. De Spanjaarden hebben het uitgevonden. Neem de Verdejo 2019 van Brezos del Valle, een ijsklontjeskoele witte uit Castilië. Erg geurig, beetje rozen, beetje vlierbloesem, perfect droog: een ideale picknickwijn.

De Heraclio 2019 is wat chiquer en net een tikkeltje ronder. Komt vanachter Valencia en laat sauvignon blanc dansen met macabeo, of viura zo u wilt. Ook lekker ijzig, groen van smaak, maar met een mooi onderlaagje. Wit wijngeluk, smaakt ’s nachts en overdag.

Brezos del Valle Organic Verdejo 2019, Castilla Hema, € 5,- Heraclio macabeo - sauvignon blanc 2019, Bodega Sierra Norte, Utiel-Requeña, bio, vegan Granadawijnen.nl, € 9,95

Deze zomer bereidt Yvette van Boven elke week een complete picknick rond een vakantieland of -streek.

Hier vindt u de recepten voor een nautische picknickmand.

Hier de recepten voor een picknick met de Italiaanse slag.

Hier de recepten voor een picknickmand vol Frankrijk.

En hier de recepten voor een Midden-Oosterse mand.