Al 15 jaar lang mooi, puur, eenvoudig Koreaans eten - NRC

2022-06-25 07:13:32 By : Mr. Jackie Pair

Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Uit eten Amsterdam Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam. Ditmaal bij een authentiek eethuis waar je heerlijk – en licht – Koreaans kunt eten.

Als je goed en betaalbaar Aziatisch wil eten, fiets dan eens even door naar Buitenveldert. Al snel tref je onderweg synagogen en een trits aan Aziatische eethuizen, veelal Japanse maar ook Vietnamese, Chinese en Koreaanse. Onlangs schreven we over Kagetsu III aan de Kastelenstraat, op steenworp afstand zit het Koreaanse eethuis Khan. Het is een bijzonder foodstripje tussen de laagbouw van Nederhoven, gebouwd in een tijd dat de mens niets liever wilde dan dichtbij de stad toch in het groen leven. Khan ligt naast de drukbezochte all you can eat-Japanner Kokohili waar sushi en hotpot per strekkende meter wordt geserveerd. Khan, kleiner en liever, is duidelijk ook zeer geliefd onder Koreaanse gasten, het is er druk en je moet er zeker reserveren.

Sfeer eenvoudig, authentiek eethuis, vriendelijke bediening

Eten Koreaans, zeer uitgebreide kaart

Prijs 66 euro voor twee personen; twee gangen, inclusief sake en bier

Ook als wij komen zit het vol. Eenvoudige tafels, systeemplafonds, beige behang op de muren, het geld is duidelijk niet in de inrichting gaan zitten. Eigenlijk goed nieuws dus, het gaat hier om het eten! Dat eten is authentiek Koreaans met natuurlijk een aantal klassiekers op het menu: kimchi (gefermenteerde groenten), bibimbap (rijstmaaltijd), galbi (ribbetjes) en bulgogi (rund of soms varken, ook wel Koreaanse barbecue genaamd); wij gaan voor die klassiekers.

Maar eerst bestellen we een bord met tien gefrituurde dumplings met kip en groenten (13,-), koude sake (5,- per kruikje) en fris, Koreaans Cass-bier (4,50). De dumplings zijn secuur gevouwen deegflapjes die gevuld zijn met een fijngesneden mengsel en komt met een lekker sausje van sesamolie – dominant in de Koreaanse keuken – en soja. Ze zijn iets minder knapperig dan we ons hadden voorgesteld, maar dik in orde.

Dan rijdt de bediening voor met een trolley waarop de tafelgrill staat. Koreaanse barbecue gaat alleen per twee personen (42 euro voor twee), het is een enorme schaal oesterzwammen, lente-ui, prachtige, dungesneden plakjes mals rund, hier en daar voorzien van het broodnodige randje vet dat de smaak alleen maar ten goede komt. Als de plaat op temperatuur is, doet de bediening er wat vlees op, overgiet dit met een mengsel van sesamolie en sojasaus, knoflook, ui en wat peper. Nu hoeven we alleen maar te wachten tot het vlees bruin is. De vleessappen met de marinade druppelen in de diepe rand van de plaat, waar gaandeweg een fantastische, tikkie vettige en umami bouillon met dunne noedels ontstaat, deel twee van het gerecht.

Het is al met al een ongegeneerd vleesfeest, maar wel van het verfijnde soort. Ter geruststelling: de kaart is uitgebreid en er staan veel vegetarische gerechten op.

Op tafel komen bladeren Hollandse kropsla, waarin we de runderreepjes stoppen en aanvullen met andere smaakmakers: knetterhete kimchi, rettich in dunne reepjes, taugé in sesamolie en ssamjang, een zoetige en pittige saus van gefermenteerde bonen en rode chilipasta.

De bibimbap (16,-) is een stuk eenvoudiger. Een zwarte kom met een bodempje rijst (bap), wat gehakt vlees en paddenstoelen en groenten (taugé, spinazie, wortel, komkommer) en daarop een ei. Dat ei – het is als het ware gegaard tegen de hete zijkant van de kom – loopt heerlijk weg en de groenten zijn knapperig. We vinden de portionering van de rijst en het vlees wel wat bescheiden.

Bij de barbecue wordt niet standaard rijst geserveerd, dat moet je er dus bijbestellen, maar wij constateren met vreugde dat we daardoor het eten als licht ervaren. Je hoeft nauwelijks koolhydraten te eten en raakt toch verzadigd. Eenmaal op de goede weg laten we het dessert – ze hebben alleen ijs van Ben & Jerry’s – ook schieten, nu nog een uurtje fietsen en we voelen ons vederlicht.

De familiezaak Khan van het echtpaar Jang serveert al vijftien jaar mooi, puur, eenvoudig Koreaans eten. Wat ons betreft gaan ze daar tot in de eeuwigheid mee door.

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.

Nieuwsbrief NRC Eten & Gezondheid

De laatste inzichten over eten, de lekkerste recepten en slimme tips om gezond te leven

Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.