Een lagedrukgids voor het gebruik van een snelkookpan

2022-09-18 03:57:08 By : Mr. Michael Fu

De OG snelkookpan is al honderden jaren een nietje in huiskeukens over de hele wereld - lang voordat de bruisende Instant Pot op het toneel verscheen.De versies die tegenwoordig op de markt zijn, hebben meer toeters en bellen (en veiligheidsvoorzieningen) dan die uit de jaren 1600, maar de kookmethode is hetzelfde: stoom gebruiken om voedsel snel te koken.Als snelkookpannen nieuw voor je zijn en je wilt weten hoe ze werken, wat je moet maken en wat je het beste kunt kopen, dan ben je hier aan het juiste adres.Zoals de naam al doet vermoeden, creëren snelkookpannen een hogedrukomgeving in een afgesloten ruimte om voedsel te koken."De drukverhoging wordt veroorzaakt door de stoom in het vat te houden, waardoor het kookpunt van water stijgt, zodat de vloeistof erin niet kookt maar erg heet wordt", zegt Joshua Resnick, chef-instructeur bij het Institute of Culinary Education ."Dit verkort de kooktijd van voedsel dat lang duurt om te koken en leidt tot geweldige smaakextractie, omdat er geen vloeistof uit de pot verdampt."De snellere kooktijd helpt ook om het vitamine- en mineraalgehalte van voedsel te behouden.Snelkookpannen zijn ideaal voor het smoren van vlees zoals borst en lamsschenkel, omdat ze sneller afbreken en de suddervloeistof op smaak brengen, die volgens Resnick kan worden gebruikt om rijke, decadente sauzen te maken."Ik heb ook snelkookpannen gebruikt om bouillon te maken", zegt hij."Het levert minder op dan ik nodig zou hebben voor een professionele keuken, maar voor gebruik thuis maakt het de voorraad sneller zonder afbreuk te doen aan het product, dus ik hoef het fornuis niet vier tot twaalf uur aan te laten staan."Zowel een traditionele snelkookpan als een Instant Pot kunnen voedsel koken door een hogedrukomgeving te creëren, maar de Instant Pot gaat nog een stap verder en functioneert ook als een slowcooker, een rijstkoker en nog veel meer.Naast slimme marketing, is een groot deel van de aantrekkingskracht van de Instant Pot dat het veel giswerk uit het koken onder druk haalt en het toegankelijker maakt voor de gemiddelde thuiskok.Het is snelkoken met slechts een druk op de knop.Zie een Instant Pot als een elektrische snelkookpan die kan worden aangesloten (in plaats van boven de kookplaat te zitten) en, afhankelijk van het model, extra toeters en bellen heeft, zoals verschillende kookfuncties en zelfs smartphone- en wifi-mogelijkheden.Omdat stoom een ​​cruciaal onderdeel is van het kookproces onder hoge druk, moet je een soort vloeistof (zoals water of bouillon) aan de pan toevoegen, samen met wat je ook kookt.De hoeveelheid water is afhankelijk van je snelkookpan en wat je maakt, maar het is een goede vuistregel om ten minste een kopje te gebruiken of het recept te raadplegen.Vervolgens raadt Resnick aan om het deksel te controleren om er zeker van te zijn dat de verzegeling onbeschadigd en intact is voordat u het op de pot plaatst en op zijn plaats vastschroeft.Zet vervolgens de pan op hoog vuur op het fornuis totdat je stoom door het ventiel ziet stromen."Verlaag het vuur totdat er slechts een straaltje stoom stroomt en je bent klaar om te gaan", zegt Resnick.Als u een digitale snelkookpan zoals een Instant Pot gebruikt, sluit deze dan aan en stel de druk en kooktijd in door op de juiste knoppen te drukken."Zodra het item de nodige tijd heeft gekookt, wat normaal 50 tot 70 procent minder is dan wanneer het in een traditionele pot of Nederlandse oven was gekookt, moet je de stoom laten ontsnappen", zegt Resnick.Een manier om dit veilig te doen, is de pot op natuurlijke wijze boven het fornuis te laten afkoelen."De druk zal door de klep gelijk worden omdat er geen warmte meer is die meer stoom produceert," zei hij."Zodra het fornuis op kamertemperatuur is, moet het veilig te openen zijn."De tweede methode houdt in dat je de pot in de gootsteen plaatst en er koud water overheen laat lopen totdat deze op kamertemperatuur is.Bij deze methode komt de stoom sneller vrij.Van klassieke modellen met eenvoudige ontwerpen tot hightech multitaskers, er zijn verschillende snelkookpannen om uit te kiezen.We hebben hieronder een aantal door de chef aanbevolen opties opgesomd om u op weg te helpen.Kieron Hales, chef-kok en managing partner van Zingerman's Cornman Farms in Dexter, Michigan, heeft verschillende snelkookpannen in verschillende maten voor verschillende taken, maar dit is degene die thuis altijd op zijn aanrecht staat."Het is praktisch perfect", zegt hij."Dit is een snelkookpan voor iedereen en neemt de angst en bezorgdheid weg die mensen soms hebben om er een te gebruiken.Het is super eenvoudig te gebruiken, schoon te maken en op te slaan in dit formaat.”Als je het eenmaal gaat gebruiken, zal het misschien nooit meer uit je fornuis komen.De capaciteit van 6 liter is ideaal voor het voeden van een menigte of het vullen van uw vriezer, en de grote zijhandgrepen maken het gemakkelijk op te tillen en te vervoeren.Dit multitasking wonder kookt, airfries, sautés, stoomt, slowcooking, bakt, roostert, maakt yoghurt en houdt dingen warm met slechts een druk op de knop.Jason Goldstein, auteur van kookboeken, culinaire televisiepersoonlijkheid en blogger achter Chop Happy, vindt het geweldig omdat het minder apparatuur in de keuken betekent en meer functionaliteit.Als je nog niet op de heteluchtfriteuse of Instant Pot-trein bent gesprongen, krijg je met dit apparaat allebei in één.Van de vele snelkookpannen die ze heeft geprobeerd, vindt LaMara Davidson, chef-kok en oprichter van Cornbread en Kimchi, die van Zavor het leukst omdat ze eenvoudig en klassiek zijn."Snel en vergrendel het deksel, kies de drukinstelling en dat is alles", zegt ze."Hoe minder intimiderend, hoe beter als het gaat om een ​​snelkookpan."Met 8,4 liter heeft deze snelkookpan met kookplaat de grootste capaciteit van het stel en wordt gedekt door een garantie van 10 jaar.We zouden nalatig zijn om de Instant Pot niet op te nemen in een gids voor snelkookpannen.De populaire multicooker heeft de harten veroverd van thuiskoks en professionele koks over de hele wereld, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom.Hij kookt onder druk, kookt langzaam, stoomt, sauteert, houdt voedsel warm en maakt rijst en yoghurt met slechts een druk op de knop."De Instant Pot is sneller en efficiënter voor het maken van heel veel voedsel in vergelijking met sommige andere traditionele methoden", zegt Vasanti Bhadkamkar-Balan, foodblogger, kookinstructeur en auteur van Authentic Indian Cooking with Your Instant Pot."Het kan taarten, cheesecakes of custards sneller bakken dan de oven, omdat voorverwarmen niet nodig is."Nu je (vrijwel) een snelkookpan-pro bent, is het tijd om de keuken in te gaan met drie klassieke recepten.Deze heldere risotto met saffraansmaak is snel en gemakkelijk en kan het hele jaar door worden gemaakt met verse of bevroren artisjokken en erwten.“Er is geen staande boven een hete kachel langzaam roeren.In plaats daarvan gaat bijna alles vooraf in de pan en na een paar minuten e-mail checken of typen op de blog is de risotto klaar”, schrijft receptontwikkelaar Margy@hidethecheese.Het kip-equivalent van tonkotsu (een dikke, ondoorzichtige ramenbouillon gemaakt met varkensbotten), tori paitan is een meer praktische optie om thuis te maken, omdat verzachte kippenbotten kunnen worden afgebroken met een staafmixer.Receptontwikkelaar Mandy Lee merkt op dat het mengen van kippenbotten een hoop smaak vrijgeeft en je in staat stelt om in slechts een paar uur een supergeconcentreerde bouillon te maken.Een snelkookpan helpt het eerste deel van het kookproces te versnellen.Voor St. Patrick's Day en daarna levert dit recept een superzachte borst op na slechts 55 minuten in de snelkookpan.Dit recept is afkomstig van chef-kok Hugh Acheson, die opmerkt dat je de kool kunt verwisselen met wat in het seizoen is: rucola, maïs en cherrytomaatjes in de zomer en gebakken spinazie en appels in de herfst.