Ze zijn terug!Een lijst met heropende Mercury Plaza- en Food Alley-favorieten |de spin-off

2022-07-16 02:14:42 By : Mr. Cheng Fei

Het is twee jaar geleden dat twee van de meest geliefde foodcourts van Auckland zijn gesloten, en velen van ons missen nog steeds onze favoriete kraampjes.Maar sommige van die plekken zijn sindsdien ergens anders weer tot leven gewekt - hier kun je ze vinden.Toen Food Alley in 1992 in het centrum van Auckland werd geopend, was het de eerste Aziatische food court van de stad.Twee jaar later opende een andere Aziatische food court, Mercury Plaza, aan de andere kant van de centrale stad, vlak bij Karangahape Road.Ze waren verbonden door nabijheid, betaalbare en smakelijke maaltijden, onopvallende voorgevels en genegenheid in de harten van Aucklanders.Sindsdien zijn foodcourts onderdeel geworden van het weefsel en de identiteit van Tāmaki Makaurau, en hoewel Food Alley en Mercury Plaza zeker onze beroemdste zijn, zijn hun nakomelingen verspreid over de hele stad.Ik bracht beschamend mijn jaren van één cijfer door met minachtend sjouwen met zakken McDonald's in Mercs, terwijl mijn ouders royale kommen tom kha-soep en borden met rokerige Maleisische noedels naar binnen slurpen.Pas op de middelbare school, en later nog eens, toen ik naar steden verhuisde waar er geen volmaakt zanderige foodcourts waren, begon ik echt te beseffen hoeveel geluk we hadden in Auckland.Op de universiteit werd Food Alley, met zijn charmante muurschilderingen, verborgen eetgedeeltes en $ 3,80 glazen wijn, een regelmatig trefpunt, en vooral - mijn gelukkige plek.Het is soms moeilijk te herinneren, maar vóór de pandemie hadden we andere (weliswaar kleinere) problemen.In juli 2019 werd aangekondigd dat Mercury Plaza in oktober zou sluiten om plaats te maken voor Karangahape Station als onderdeel van het nieuwe City Rail-verbindingsproject.Toen, in januari 2020, een nieuwe hit voor diners in Auckland: Food Alley kondigde op Facebook aan dat ook deze ging sluiten.1 mei zouden de laatste bestellingen zijn bij de food court, die zou worden weggegooid voor een flatgebouw.Die verwachte datum werd met een maand ingekort toen het land op 25 maart in lockdown ging.Het was het einde van twee tijdperken.En terwijl elk van hun fysieke gebouwen weg is, zegt het aantal keren dat Mercury Plaza of Food Alley opduikt in gesprekken me dat ze nog steeds treuren.Ze nemen een speciale plaats in in de gedeelde voedselherinneringen van velen, een nostalgie doordrenkt van gammele interieurs en vrolijk eten.Dit wetende, hebben we een lijst samengesteld van alle eetgelegenheden die sinds de sluitingen zijn heropend met hun eigen zelfstandige winkels, plus kaarten van waar ze zich in elke foodcourt bevonden voordat ze sloten, getekend door Toby Morris.Ik hoop dat de lijst zal worden bijgewerkt en evolueren naarmate er meer plaatsen (vingers gekruist) weer verschijnen.Beroemd om zijn royale bento-boxen en met wat vaak werd omschreven als "de meest verse sushi in de stad", was Sushi Bar Salmon genesteld op de bovenverdieping van de food court.Eigenaar Chul Han Lee bracht tijd door in Japan om de keuken te leren kennen, wat leidde tot stints in de keukens van Japanse restaurants in het VK, Korea en Nieuw-Zeeland, voordat hij zijn eigen plek opende in Mercury Plaza.In maart van dit jaar heropende Lee een nieuwe sushi-winkel genaamd Gurume aan de Three Lamps-kant van Ponsonby Road, met een kast met in het oog springende sushi, samen met nigiri en donburi.Gurume: Shop12/282 Ponsonby Road, PonsonbyToen Mercury Plaza sloot, was Chinese Cuisine het langstlopende bedrijf.Tony en Ming Chan openden hun kraam in 1994 en begonnen hun barbecue varkensvlees wontonsoep en gebraden varkensvlees, eend en kip op rijst te verkopen, die beroemd waren onder de All Blacks.Eerder deze maand heropenden ze tot grote vreugde van hun oorspronkelijke fans als een op zichzelf staand restaurant met 40 zitplaatsen in Epsom (hoewel ze op dit moment alleen afhaalmaaltijden doen).Tony en Ming's dochter Katie Chan zet de erfenis van haar ouders voort met hun hulp in het nieuwe pand.Ondanks een pauze van twee jaar van de keuken voor het gezin, heb ik via de wijnstok gehoord dat hun kai net zo smaakt als altijd.Chinese keuken: 17 Pah Road, EpsomMet zijn taaie handgemaakte noedels en perfect ontwikkelde bouillon, is het niet verwonderlijk dat er bij Maruten vaak een lange rij stond aan de kassa.De plek werd zes jaar voor de sluiting van Mercury Plaza geopend door Takeshi Mizuta en werd in die tijd een favoriet van chef-koks van enkele van de beste Japanse restaurants van Auckland.Sindsdien zijn ze heropend op Dominion Road met een ruimte met een tafel aan de straatkant en een lange toonbank zoals je die in ramenwinkels in heel Japan zou vinden.Favorieten van het publiek zoals hun tonkotsu charsyu ramen en syo-yu butter corn ramen staan ​​gelukkig nog steeds op het menu.Maruten Ramen: 466 Dominion Road, Mount EdenHet is E-Sarn Wok's kip laksa en eend noedelsoep die de dierbaarste herinneringen voor mij oproept.Terwijl hun perfect cerulean blauwe bewegwijzering en verlichte fotomenu uit de jaren 90 verdwenen zijn, blijven hun menufavorieten op de nieuwe locatie in Mission Bay, geopend door de oorspronkelijke eigenaren Booyarit Kummoon en Khwanruethai Thivonruk.E-Sarn Wok: 35 Tamaki Drive, Mission BayRuang Thong bezet 10 jaar voorafgaand aan de sluiting een ruime hoekkraam op het plein.In de bruisende open keuken pompte chef Cyaowapa Chompooppuek chicken larb, lava pork en kao kling naar hongerige klanten.Eigenaar Ophas Phetbamrung en Chompooppuek heropenden vorig jaar Ruang Thong in Mt Albert.De menukaart ziet er aangenaam vertrouwd uit, maar met een aantal extra Isaan-gerechten.Ruang Thong: 942 New North Road, Mount AlbertHoewel enigszins verborgen door de omliggende eetstalletjes, was New Gum Sarn voor liefhebbers van supermarkten legendarisch.Of je nu op zoek was naar fruitlantaarns, industriële potten, steamers, joss-papier of verse groenten - of gewoon een enkel blikje bier bij je maaltijd - het was de plek om naartoe te gaan.De supermarkt is vorig jaar heropend in Panmure.En hoewel het geen verse producten meer verkoopt, lijkt al het andere indrukwekkend op het oorspronkelijke hoofdkantoor.New Gum Sarn: 151 Pilkington Road, Point England, PanmureToen Food Alley werd gesloten, was Thai E-Sarn al vijf jaar open en had het al snel een reputatie opgebouwd, niet alleen als een van de weinige, maar ook als de beste plek om de Isaan (noordoost-Thaise) keuken in Auckland te krijgen.Er gaan een paar weken voorbij waarin ik me niet melancholisch voel dat ik mijn vrienden niet kan ontmoeten voor een bord som tom pu (pittige papajasalade met ingelegde krab) met een glas droge witte wijn van $ 3,50 van hun naburige kraam, Alley Cats, om het te begeleiden.Dus ik was opgetogen, en misschien heb ik al dan niet blij gehuild, toen Thai E-Sarn vorig jaar werd herrezen als een zelfstandige winkel aan de andere kant van Hobson Street.Ze hebben hun uitgebreide Isaan-menu behouden en ik kan garanderen dat hun som tum-salades ongeslagen blijven - helaas geen $ 3,50 glazen wijn tegenwoordig.Thaise E-Sarn: 3/205 Hobson Street, Auckland CBDHet leek altijd alsof elke tweede tafel in Food Alley een portie Maleisische noedels en rijst's kip laksa, mee goreng en hokkien mee had, of de populaire kurt-thee, een bord noedels deinend met dikke garnalen, varkensvlees en inktvis, met de all- belangrijk rookelement dat via een extreem hete wok in het gerecht terecht is gekomen.Liefhebbers kunnen dat opnieuw bezoeken in hun nieuwe winkel in West Auckland, die kort na de eerste lockdown in 2020 werd geopend.Maleisische noedels: 301 Lincoln Road, HendersonBento is een noodzaak voor een food court en Umaiya heeft geleverd.Hun dozen, bestaande uit teriyaki en katsu, sushi, salade en dumplings met een bijgerecht van miso-soep, waren favoriet onder de menigte van pekachtige arbeiders die tijdens de lunch naar de food court zouden afdalen.Op hun nieuwe locatie in Parnell blijft het menu relatief ongewijzigd met udon-noedels, donburi en natuurlijk bento klaar om daar te worden gegeten of mee te nemen.Kent u andere heropeningen van Mercury Plaza of Food Alley?Neem contact op: charlotte@thespinoff.co.nzDe allereerste voedselnieuwsbrief van de Spinoff is er.Geschreven door Charlotte Muru-Lanning en geproduceerd in samenwerking met Boring Oat Milk, is The Boil Up je wekelijkse inhaalslag op wat er gebeurt in ons gevarieerde en steeds veranderende culinaire landschap, over het persoonlijke, het politieke en het gewone oude heerlijk.Abonneer je hier op The Boil Up.De spin-off is onderworpen aan de procedures van de NZ Media Council.Een klacht dient eerst schriftelijk, binnen een maand na publicatie, te worden gericht aan info@thespinoff.co.nz.Als u niet tevreden bent met het antwoord, kan de klacht worden verwezen naar het online klachtenformulier op www.presscouncil.org.nz, samen met een link naar het relevante verhaal en alle correspondentie met de publicatie.