Praktische voedingstips bij een vloeibare voeding - Voeding en Kanker Info

2022-05-29 08:48:27 By : Ms. Emma Hu

Brood kun je vervangen met pap. Kies voor een gladde pap, zoals rijstebloempap, karnemelkse pap of bambix. Je kunt meer energie toevoegen aan de pap met volle melk, room of een klontje boter. Ook kun je met verschillende toevoegingen aan de pap variëren in smaak. Je kunt bijvoorbeeld siropen en stropen (vruchtensiroop, appelstroop, schenksiroop) toevoegen. Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties.

Je kunt ook vla, yoghurt en kwark in verschillende smaken nemen in plaats van brood. Of probeer eens een dikke milkshake of smoothie op basis van fruit en roomijs. Op onze receptenpagina vind je diverse recepten voor smoothies.

Een gemalen soep is een goede vloeibare, warme maaltijd. De vulling van de soep is belangrijk om voldoende energie en voedingstoffen binnen te krijgen. Denk aan gaar (soep)vlees, kip, vis, allerlei soorten groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), aardappel, rijst, vermicelli. Kook alles goed gaar. Pureer de soep tot een glad geheel met staafmixer, keukenmachine of blender. Voor de zekerheid zou je de soep ook nog kunnen zeven. Voor een iets dikkere soep kun je bloem, maïzena of room toevoegen.

Het is belangrijk dat je voldoende varieert met kleur en smaak voor de afwisseling. Wissel bijvoorbeeld tussen tomaten-, wortel-, spinazie-, kerrie-, erwten-, bonen-, pompoen-, kippen-, vis-, en champignonsoep.

Je kunt ook goedgevulde soep uit blik nemen en de vulling daarvan fijnmalen. Let op met grove stukken vlees, deze kunnen niet altijd goed fijngemaakt worden. Haal deze er eventueel uit voordat je gaat pureren.

Naast soep kun je ook de basis voor een ‘normale’ maaltijd gebruiken om een vloeibare maaltijd te bereiden. De volgende vijf stappen helpen je een vloeibare (mix)maaltijd te bereiden:

In principe kun je alle combinaties die je gewend bent op deze manier bereiden. Dit kan ook met kant-en-klaar maaltijden van de supermarkt.

Wanneer je te moe bent om te koken is het mogelijk om maaltijden thuis te laten bezorgen die voldoen aan jouw voedingseisen/-wensen. Ook kun je zelf voor meerdere dagen maaltijden klaar (laten) maken en deze invriezen. Vraag hiervoor eventueel de hulp van een naaste.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van kant-en-klaar babymaaltijden voor kinderen vanaf 4 of 6 maanden. Per potje bevat deze ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen. Als de structuur van deze voeding nog te grof is kun je het nog fijner pureren. Hier kun je voedingstips vinden bij boodschappen doen en maaltijden bereiden: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-boodschappen-doen-en-maaltijden-bereiden/

Als tussendoortje kun je allerlei producten kiezen, zowel zoet als hartig en zowel zelfgemaakt als kant-en-klaar.

Zoet: Probeer verschillende zoete zuivelproducten zonder stukjes zoals yoghurt (-drank). Ook gepureerd fruit, knijpfruit en baby-/kleuter fruithapjes zijn goede. Om deze producten vloeibaarder te maken kun je ze verdunnen met melk en/of ongeklopte slagroom.

Hartig: Probeer een gebonden kopje soep zonder stukjes, bouillon, tomatensap, groentesap, groentesmoothie of fijngemalen groentehapjes.

Vloeibare maaltijden zien er snel hetzelfde uit. Zeker als je smaak is verminderd of ontbreekt, is afwisseling nog belangrijker om de maaltijden aantrekkelijk te maken.

Temperatuur: Varieer met de temperatuur van je eten. Neem bijvoorbeeld warme pap gevolgd door een beker koude yoghurtdrank of warme soep gevolgd door een ijsje. Afwisseling: Wissel hartig en zoet af. Neem bijvoorbeeld een kom soep en een schaaltje vla.

Gebruik kruiden en specerijen als je nog smaak hebt en je mond/keel dit verdraagt.

Vraag een diëtist om advies als je een vloeibaar dieet moet volgen.

Op onze receptenpagina kun je recepten selecteren op grofheid. Selecteer vijf blenders, en je ziet de recepten die fijngemalen zijn. https://www.voedingenkankerinfo.nl/recepten/

Vogel, J., S. Beijer, P. Delsink, N. Doornink, H. ten Have en R. van Lieshout (2016). Handboek Voeding bij Kanker. Utrecht, De Tijdstroom.

Copyright © 2022 Wereld Kanker Onderzoek Fonds | Over deze website | Privacyverklaring | Cookies