Moeder van vijf schreef kookboek: 'Mijn kinderen eten wat ik eet, niet andersom' | RTL Nieuws

2021-12-01 07:58:53 By : Ms. Shelly Zhu

Manon Proper kreeg in twee jaar tijd een tweeling en een drieling. Eerst kregen haar kinderen flesjes en fruitsnacks, maar Manon begon al vroeg met smaken te experimenteren. Nu zijn de tweeling zeven en de drieling vijf en ze lusten (bijna) alles wat Manon op tafel zet. Manon besloot haar zelf bedachte recepten te bundelen in een kookboek. 'Het is net een gaarkeuken bij mij thuis.'

Manon woont sinds 2019 in Boedapest, Hongarije met haar man Jorn, tweeling Bas en Julie en drieling Hannah, Faye en Cécile. Haar man werkt bij een internationaal bedrijf, Manon houdt thuis het gezin draaiende. Het huis dat ze huren biedt genoeg ruimte voor zeven personen, maar één ding viel meteen op bij de eerste bezichtiging.

Manon: "Er waren maar twee kleine gasbranders in de keuken: dat zou natuurlijk niet werken. De huisbaas was niet van plan iets aan het huis te doen, maar hij wierp één blik op de vijf kinderen en zei toen: 'Ik zal ik het fornuis nog laten afstellen.' Dat is maar goed ook, want ik heb gewoon veel ruimte nodig om voor zoveel mensen te koken. Er staan ​​regelmatig 8 liter pannen op het vuur - het lijkt soms wel een gaarkeuken. "

De kinderen van Manon eten eigenlijk alles op wat ze hun voorzet. Logisch, vindt Manon. 'Ik kook geen vieze dingen, haha!' Al vroeg besloot Manon dat ze geen typische kindertrucjes zou maken. "Mijn idee was dat mijn kinderen leerden eten wat ik eet, in plaats van andersom. Daarom ben ik ze vanaf acht of negen maanden verschillende smaken gaan aanbieden."

"Natuurlijk gaf ik mijn baby's geen warme curry's of pasta met rauwe knoflook, maar door het recept een beetje aan te passen, kregen ze van alles veel. Het werkte: ze vonden - en vonden - alles echt lekker. Of nou ja, bijna alles. Als ze een bepaald gerecht echt niet willen eten, kunnen ze het met rust laten. Maar ik ben streng: je krijgt geen boterham. Je eet waar de pot voor is."

Telkens als Manon een gerecht had bedacht dat in de smaak viel, schreef ze het op. Van vinaigrette tot omelet en van geroosterde bloemkoolroosjes tot gekarameliseerde spruitjes: ze legde alles vast. "Het leek me leuk om mijn recepten later aan mijn kinderen te kunnen doorgeven.

Een paar jaar geleden plaatste ik een paar recepten op een blog. Tot mijn verbazing begonnen ook andere mensen mijn gerechten te maken en te delen. Ik kreeg zoveel positieve reacties dat ik dacht: misschien kan ik mijn recepten bundelen in een boek. Zo is Bistro Manon geboren. De gerechten zijn zeker niet specifiek op kinderen gericht, maar zijn zo toegankelijk en lekker dat het hele gezin ervan kan genieten."

Het schrijven van het boek verliep niet zoals verwacht, zegt Manon. "Mijn plan was om ermee aan de slag te gaan als de kinderen op school waren. Maar toen kwam corona en zaten we met z'n zevenen wekenlang thuis. Dus hebben we een switch gemaakt. Eerst wilde ik het uitstellen, maar al snel besloot ik om gewoon gaan koken met de kinderen daar. Zo leerden ze er ook wat van. 's Avonds en in het weekend werkte ik mijn aantekeningen uit. Best intensief, maar ook leuk om iets voor mezelf te hebben. De kinderen voelen zich erg betrokken bij het boek: alle hun favoriete gerechten moesten erin."

Manon heeft meer dan 40.000 volgers op haar Instagram-kanaal, die dagelijks het reilen en zeilen van het Proper-huis volgen. "Als ik mijn kinderen laat zien hoe ze genieten van gegrilde courgette of kikkererwtencurry, krijg ik veel vragen: hoe doe je dat? Ik denk dat het zeker geholpen heeft dat ik al zo vroeg smaken ben gaan aanbieden, maar ook nu heb ik mijn trucjes om het eten binnen."

"Ik bied altijd een hoofdgerecht aan met minimaal één bijgerecht. Bijvoorbeeld Mexicaanse pittige kipreepjes met Mexicaanse bonen als bijgerecht of tortilla's met guacamole. Ook mijn boek is zo opgebouwd: elk hoofdgerecht is te combineren met meerdere bijgerechten. Dan hebben kinderen aan tafel iets te eten. kies: als je het een niet lekker vindt, neem dan wat meer van het ander. Tegenwoordig laat ik ze ook zelf opdienen, dan kunnen ze zelf bepalen hoeveel er op hun bord. Daar houden ze van."

Nog een 'truc': laat de kinderen helpen met koken. "Daar krijg ik ook regelmatig reacties op, sommige ouders willen daar niet aan denken. Ik wil het natuurlijk ook niet altijd, een pasta maken van twintig minuten duurt soms twee keer zo lang als ik de kinderen laat helpen. Ik Ik heb gemerkt dat kinderen eerder iets eten als ze weten wat erin zit en hoe het wordt bereid."

"Twee van de vijf waren bijvoorbeeld niet dol op guacamole, totdat ik ze de avocado zelf liet snijden en pureren. Toen vonden ze het ineens 'best lekker' en vroegen zelfs om een ​​extra portie. Mooi om te zien hoe dat werkt ." werken. En geur doet ook wonderen. Alleen knoflook, ui en kruiden in een pan ruiken al zoveel lekkerder dan gekookte bloemkool. Kinderen hebben dan veel meer zin om te eten."

Als Manon gaat winkelen, neemt ze vaak alleen de tweeling en drieling mee. "Veel retailers kennen mij inmiddels. Gezien de hoeveelheden die ik koop, rollen ze de rode loper gewoon nog niet voor mij uit, haha. Ik post wel eens video's op Instagram, vooral op de markt is het heel grappig hoe ze reageren als ik langs kom weer hard terug."

De tweeling en drieling gaan naar een internationale school, waar ze Engels spreken. Maandag gaat de tweeling na schooltijd naar Nederlandse les, dan zijn ze pas om half zeven thuis.

"De dagen zijn lang, maar ik probeer toch elke dag te koken. Vooral omdat de kinderen op school een warme Hongaarse lunch krijgen, die bestaat uit vrij smakeloze stoofschotels. Daarom geef ik ze allemaal een goed gevulde snackdoos vol met groenten, waarmee ze op school kunnen lunchen. Veel Hongaarse ouders geven hun kinderen 's avonds brood, maar bij mij eten ze 's avonds ook warm. Dan krijgen ze tenminste iets normaals te eten."

Manon heeft wel een tip voor ouders die weinig tijd hebben. "In mijn boek deel ik een lijst met producten en ingrediënten die ik standaard in huis heb, van kokosroom en potjes ansjovis tot sojasaus. Met bijvoorbeeld doperwten en spinazie in de vriezer en broccoli, komkommer of botersla in de groentelade, je kunt er altijd in 20 tot 30 minuten iets lekkers en gezonds maken. En als je in het weekend een grote pan pastasaus of rendang maakt om in te vriezen, scheelt dat doordeweeks tijd. Oh, en dat kan ik ik kan niet meer zonder snelkookpan. Ik raad iedereen die voor een gezin kookt echt aan: twintig minuten sneller aan tafel met hongerige kinderen kan het verschil maken."

Er zijn echter ook dagen dat Manon geen zin heeft om te koken. “Dan eten we brood, bestellen we iets of gaan we uit eten, daar houden we ook van. Maar gelukkig vind ik koken gewoon heel leuk. durf een paar jaar geleden te dromen."

Bistro Manon ligt nu in de winkels. 

Voor 4-6 personen, bereidingstijd: ± 35 minuten.

Indiase gerechten zijn bij ons thuis altijd een groot succes. Bijkomend voordeel is dat je ze ook vegetarisch kunt maken, ook als het originele recept vlees bevat. De sauzen zijn zo rijk van smaak dat het eigenlijk niet nodig is om vlees toe te voegen. Deze curry is goed voor jonge kinderen. Ze leren pittige gerechten waarderen zonder al te pittige ingrediënten te eten. Bij deze curry serveer ik gekookte rijst met gestoomde doperwtjes en/of naanbrood. Raita past er ook goed bij.

Doe de ghee, fenegriekzaden en het kaneelstokje in een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak 1/2 minuut en voeg dan de gesnipperde ui toe. Fruit de ui in ± 8 minuten glazig, onder regelmatig roeren. Voeg de knoflook en gember toe en bak 1 minuut mee.

Voeg de garam masala, koriander, komijn, kurkuma en gemberpoeder toe en bak 1 minuut mee. Voeg een beetje meer ghee toe als het mengsel er droog uitziet. De kruiden moeten goed in het uienmengsel zijn opgenomen.

Voeg de gepelde tomaten toe en laat 5 minuten op laag vuur sudderen. Als de tomaten zacht zijn, voeg je de kikkererwten en het zout toe. Laat ze koken tot ze warm zijn (± 3 minuten). Voeg een scheutje water toe als het te dik is. (Als je kleine kinderen bij je hebt, kun je de tomatensaus pureren met een staafmixer voordat je de kikkererwten toevoegt.)

Proef of de curry meer zout nodig heeft en voeg indien nodig toe. Bestrooi met een snufje garam masala en de korianderblaadjes om het af te maken.

Voor 3-4 liter, bereidingstijd: ± 50 minuten (met snelkookpan ± 25 minuten).

Soep is nog steeds een van mijn favoriete maaltijden. De bereiding is bijzonder eenvoudig met een snelkookpan. Het enige dat wat tijd kost, is het snijden van de groenten. Meestal doe ik dit in het gezelschap van een van de kinderen, die graag geniet van wat ik op dat moment aan het snijden ben. Bij deze soep zie ik regelmatig een hand stiekem in de bak met stukjes wortel gaan.

Kinderen leren op deze manier verschillende stoffen te eten en te kauwen, dus laat het gebeuren. Het is voor een goed doel. Deze soep heeft een goede balans. Het is niet te zoet omdat er ook bloemkool in zit. Dit is een maaltijd die je heel gemakkelijk kunt invriezen; dus maak er gerust een grote pan van. Het is erg lekker in combinatie met misocroutons of broodsoldaatjes met verse kruiden.

Als je de misocroutons of broodsoldaten met verse kruiden bij de soep wilt serveren, begin dan met het voorverwarmen van de oven.

Fruit de ui 8 minuten in wat zonnebloemolie in een pan tot de ui zacht en glazig is. Fruit de gember en knoflook 1 minuut. Voeg de komijn, koriander en gember toe en bak ze goed aan in het uienmengsel. Voeg nog wat olie toe als het uienmengsel te droog lijkt. Voeg de wortel en bloemkool toe, roer goed en bak 1 minuut mee.

Voeg (een deel van) de groentebouillon toe en breng aan de kook. In een snelkookpan duurt het maar 15 minuten voordat alles gaar is, met een normale pan zeker twee keer zo lang. Dit hangt ook af van de grootte van de wortel- en bloemkoolstukjes.

Zodra de wortel en bloemkool zacht zijn, maalt u de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa. Voeg meer bouillon of kokend water toe als de soep te dik is.

Proef de soep en voeg zout naar smaak toe. Serveer de soep eventueel met grof gehakte verse koriander of korianderolie.

Altijd weten wat er aan de hand is? Download de gratis RTL Nieuws app en blijf op de hoogte.