In beeld: Korean street food op de Korean Culture Days in Brussel - Culinair - Knack Weekend

2021-12-01 07:46:48 By : Mr. Jason Wong

Twee dagen lang kun je op het Brouckèreplein kennismaken met de Koreaanse cultuur en vooral genieten van Koreaans streetfood. Daar vinden momenteel de Korean Culture Days plaats, ter ere van de 120ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Zuid-Korea en België.

San-Ho Park van Table d'Ho stelt nooit teleur: meestal bereidt de chef-kok verfijnde en originele Koreaanse gerechten. In zijn foodtruck laat hij het publiek kennismaken met tteokbokki: een zeer toegankelijke snack.

Tteokbokki mag geen belletje doen rinkelen. Dit is echter een van de meest populaire snacks in Zuid-Korea. Het bestaat uit rijstwafels, gochujang-pasta (een soort gefermenteerde pasta), maar ook chilivlokken, uien en een ei. Heerlijk romig en kruidig, een absolute aanrader.

Kwang Joon Choi en zijn familie runnen al jaren het Korea restaurant in Zaventem. Op de Koreaanse cultuurdagen serveren ze een van de bekendste gerechten in Korea. 'Gimbap is de durum van Korea', zegt de jongeman. "Het is ideaal als tussendoortje of lunch."

Gimbap lijkt op sushi, maar is het niet helemaal. Net als sushi gaat het om gekookte rijst gerold in vellen zeewier met verschillende andere ingrediënten als binnenvulling. Er zijn veel meer variaties van vullingen dan sushi. Je kunt er bijvoorbeeld bulgogi (rundvlees) in doen, samen met spinazie, omelet, komkommer, wortel en kimchi (gefermenteerde kool).

En over kimchi gesproken: deze foodtruck maakt alles klaar met gefermenteerde kool. Je zou kunnen zeggen dat kimchi een symbool is van Zuid-Korea. Dit bedrijf wordt gerund door Koreaanse vrouwen. Van pannenkoeken tot kimchi hotdogs. Voor elk wat wils bij Korean Soul Food.

De kimchi pannenkoek, 'Kimchijeon', is een aanrader voor wie de drempel te groot vindt om direct kimchi te proeven. Het is zacht en de smaak van de gefermenteerde kool is niet zo sterk. Zo'n pannenkoek is heerlijk als lunch, tussendoor en zelfs als bijgerecht, naast bijvoorbeeld een salade.

Gebakken kip wordt beschouwd als het ultieme comfortvoedsel in Zuid-Korea. Het wordt vaak gedronken met een koud biertje. Bij Korean Soul Food Foodtruck krijg je het met een beetje kimchi en sesamzaadjes.

Dit stel is nu vijftig. Al meer dan twintig jaar runnen ze restaurant Hana in hartje Brussel. Ze bieden ook een breed scala aan mogelijkheden: van bibimbap (gemengde rijst) tot bulgogi (rundvleesgerecht). Voor wie niet kan kiezen is er ook een bord 'vanalles': glasnoedels, rijst, kimchi en pittige bulgogi.

Bij een van de stands kun je Koreaanse rijstwijn en andere traditionele likeuren proeven. Ze zijn uiterst belangrijk in de Koreaanse cultuur. Het merk Jungwondang produceert al vier generaties lang een soort rijstwijn en het merk werd onlangs geprezen in de Koreaanse pers. De vertegenwoordiger en eigenaar zijn - ter gelegenheid van de Koreaanse cultuurdagen - naar ons land afgereisd. "Zelfs in Zuid-Korea vind je zelden plaatsen waar je likeuren kunt proeven", zegt een organisator. Dat zoiets in ons land mogelijk is, beleef je maar één keer in je leven. Haast u is de boodschap!

Deze week in Knack Weekend

Van een hartverwarmend boek tot een bekroonde modecollectie, dit zijn de winnaars van 2021

Ontvang wekelijks het laatste lifestyle nieuws in je mailbox

© 2021 Roularta Media Group Alle rechten voorbehouden.