Heerlijke huisgemaakte noedelsoep aan het Churchillplein - NRC

2021-12-30 16:40:56 By : Mr. Tenlead China

Vanwege het coronavirus werken onze medewerkers thuis.

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Voor een eindejaarslunch had ik mijn oog laten vallen op Tensai Ramen, een sympathieke zaak op de hoek van het Churchillplein en de Westblaak, die – de naam zegt het al – is gespecialiseerd in het Japanse gerecht ramen: noedelsoep. Ik was er al eerder geweest en dat was me goed bevallen. Na de culinaire (en financiële) uitspattingen in Parkheuvel en Putaine wilde ik ook wel iets anders en iets anders is voor mij al gauw iets Aziatisch.

Het was de zaterdag waarop het kabinet de nieuwe lockdown zou afkondigen, in de stad zag iedereen de bui al hangen. Winkels puilden uit, op straat waren verkeersregelaars ingezet. Ook Tensai Ramen zat vol, maar we hadden geluk dat een tafeltje aan het raam net afrekende.

Amy Choi en Chiyong Wong openden het restaurant twee jaar geleden nadat ze in Japan hun ramenbrevet hadden gehaald. Sinds mijn vorige bezoek was de zaak verbouwd. De wand achter mij was nu bekleed met fraai zijdebehang en aan het plafond hingen gezellige lampjes. De uitstraling was zodoende minder eethuis, meer restaurant. Dat wil niet zeggen dat je er wijn kunt drinken. Als je per se alcohol wil, is er Japans bier van de tap in mooie glazen.

Ramen is zoals gezegd noedelsoep. Het gerecht op basis van vlees- of visbouillon werd zo’n honderd jaar geleden door Chinese immigranten meegenomen naar Japan waar het een aantal aanpassingen onderging voordat het zijn wereldwijde zegetocht begon. Het geheim zit hem in de uren dat de bouillon staat te trekken. Elke regio in Japan heeft zijn eigen ramensoort.

De tonkotsu ramen van Tensai wordt gemaakt van dikke varkensbotten die tien uur op staan. Het resultaat is een romige bouillon met een rijke smaak, waar ook de overige ingrediënten, zoals buikspek, zeewier, paddestoelen, bamboe en lente-uitjes aan bijdragen. Mijn vrouw neemt de variant met zwarte gerookte knoflookolie (13,80 euro).

Prijs Ik rekende net iets meer dan 65 euro af. De noedelsoepen kosten rond de 14 euro. Van alle ingrediënten kun je extra bestellen.

Eten Alles wordt in huis bereid, van de noedels tot de bouillons. Er is keuze uit negen hoofdschotels en enkele bijgerechten.

Sfeer De zaak zat vol maar we werden snel geholpen door de erg aardige bediening.

Schiedamsedijk 1. Tijdens lockdown geopend voor afhalen. Telefoon: 010-8449140

Ik kies voor karashibi miso ramen (14 euro) die met drie rode pepertjes op de kaart staat. Ook deze ramen is van varkensbot getrokken en is verder op smaak gebracht met misopasta en natuurlijk pepers. In tegenstelling tot de tonkotsu die wordt geserveerd met dunne noedels, bevat de karashibi dikkere, vierkante noedels die dus wat steviger zijn. (De noedels worden in huis gemaakt in een uit Japan geïmporteerde machine.) Andere ingrediënten zijn chashu (buikspek), koriander, wortel, kool, babymaïs en een ei. Met de pittigheid valt het mee, vind ik.

De vraag is wel hoe je noedelsoep eet zonder dat je daarna met je kleren naar de stomerij moet. Met twee stokjes is het lastig om de slierten zo in de lepel te draaien dat je die in één hap naar binnen werkt. De bouillon is heerlijk en het ei perfect, de dooier dikkig-stroperig, dus niet te gaar.

Eigenlijk hadden we aan onze ramen meer dan genoeg gehad, maar we wilden ook enkele bijgerechten proeven, dus hadden we bij wijze van voorafjes de kara-age (4,50 euro), takoyaki (5 euro) en pompoen-korokke (5,50 euro) besteld.

Kara-age zijn stukjes gekruide, licht gepaneerde en gefrituurde kip die worden geserveerd met Japanse mayonaise – erg lekker. De mayonaise smaakt net iets anders dan we gewend zijn doordat er rijstazijn aan te pas komt in plaats van citroen.

De takoyaki zijn balletjes van een soort poffertjesdeeg gevuld met octopus en groenten, geserveerd met snippers van nori (zeewier) en bonito (tonijn) en ook weer Japanse mayonaise en ook zeer smakelijk. Grappig vonden we de schijven pompoen, gepureerd, gepaneerd en gefrituurd en voorzien van Japanse worcestersaus. Korokke is het Japanse woord voor kroket, je hoort het als je het hardop uitspreekt.

Goed om te weten dat, nu we weer in een lockdown zitten, alle gerechten van de kaart kunnen worden afgehaald.

Het laatste nieuws en de beste stukken over de mooiste rotstad die er is

Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.